LAŽNI VOLONTERI U BUGOJNU: ‘Crveni križ nije štampao nikakve razglednice i čestitke, varaju vas!’

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

“Molimo građane da ne nasjedaju na prevare i ne daju novac osobama koje se predstavljaju kao volonteri Crvenog križa. Sve naše akcije su transparentne”, upozoravaju.

Određene osobe u Bugojnu, predstavljajući se kao volonteri Crvenog križa prodaju razglednice i čestitke, navodno, za potrebe akcija ove organizacije.

Obavještavamo građane BiH da organizacije Crvenog križa u Kantonu Sarajevo nisu štampale nikakvu slikovnicu niti volonteri na ovaj način vrše prikupljanje novca – kazala je Feni sekretarka Crvenog križa općine Centar Džemila Ramizi.

 

Dodala je da volonteri Crvenog križa prodaju samo dvije vrste markica, a to su markice “Nedjelje borbe protiv tuberkuloze” u septembru te “Nedjelje Crvenog križa” u maju, za koje imaju odobrenje od Općine Centar i MUPKS-a.

Naglasila je da volonteri Crvenog križa ne skupljaju priloge po ulici, već isključivo vrše programske aktivnosti koje su definirane Statutom i Programom rada Crvenog križa. Građani koji žele dati prilog, trebaju doći u prostorije Crvenog križa, a za donaciju će dobiti potvrdu.

 

Zato molim građane da ne nasjedaju na prevare i ne daju novac osobama koje se predstavljaju kao volonteri Crvenog križa. Sve naše akcije su transparentne – naglasila je Ramizi.

Podsjećanja radi, ove godine u centru Bugojna bio je prisutan veliki broj mladih ljudi koji su prodavali čestitke i ostale materijale s objašnjenjem da se novac prikuplja za pomoć nezbrinutoj i bolesnoj djeci.

 

Duž glavne pješačke zone u Sultan Ahmedovoj ulici, mladi akviziteri su bili raspoređeni tako da gotovo niti jedan prolaznik nije mogao proći da da mu nisu bile ponuđene čestitke u ime JU Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu ili doniranje novca u kartonske “kase” postavljene na ulici.

Nekoliko prodavača je tada potvrdilo da radi za firmu Av Card, a direktorica ove firme iz Sarajeva i sestrinske firme Prokard d.o.o. iz Bijeljine Sanja Vručinić izjavila je za Fenu da njihova firma koja organizira prodaju spomenutih čestitki “nije humanitarna organizacija, već firma koja se bavi trgovinom”.

 

Direktor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu Saudin Đurević demantirao je ovakve navode te prodaju čestitki nazvao “modernim prosjačenjem i pljačkom građana”.

 

bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/