Kupres će dobiti vjetroelektranu vrijednu 150 miliona KM

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Na području Kupresa uskoro bi trebala početi izgradnja vjetroelektrane vrijedne 150 miliona KM, a koja bi godišnje trebala proizvoditi 150 gigavat-sati struje. Riječ je o investiciji kompanije Koncig iz Posušja.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 2015. godine dala saglasnost za izgradnju ove vjetroelektrane snage 54 megavata na lokaciji Debelo brdo. Izgradnja je trebala početi godinu poslije ili početkom 2017., ali je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH ove godine dalo rješenje za izgradnju, piše Večernji list.

Ovo energetsko postrojenje je uvršteno u entitetski strateški plan i program razvoja energetskog sektora. Osim u Kupresu, izgradnja vjetroelektrana planirana je za područje Livna i Tomislavgrada.

Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije je jedan od uslova za članstvo u Evropskoj uniji. Izgradnja ove vjetroelektrane je dio napora da se zadovolji taj uslov.

Vjetroelektrana Podveležje je u martu prošle godine puštena u rad, a riječ je o investiciji Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) u iznosu od 130 miliona KM. Snaga ovog postrojenja je 48 megavata, a godišnje proizvodi 130 gigavat-sati struje. Planira se gradnja još nekoliko vjetroelektrana.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/