Kratki igrani film „Majka“ scenariste Vahida Durakovića podržan od Fondacije za kinematografiju Sarajevo

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ http://shop.janj.ba/

Fondacija za Kinematografiju Sarajevo je 31.10.2019. godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za 2019. godinu. Kratki igrani film „Majka“, za koji scenarij potpisuje naš sugrađanin Vahid Duraković, dobio je podršku u iznosu od 12.750 KM. Producent filma je Amira Kudumović (Udruženje za razvoj kulture, nauke i umjetnosti „Scena“ Sarajevo). Film bi trebao režirati reditelj Rašit Gorgulu.

Majka je priča o Majci iz Srebrenice koja traži istinu za tri ubijena sina i muža. Ona živi u napuštenom UN-ovom kontejneru, zaštićenoj zoni, i poput Sizifa, u potpunosti deverbalizirana, s natpisima svojih sinova i muža na sebi, uporno „kotrlja teret“ savremenog dehumaniziranog  svijeta. Ona jest Majka iz Srebrenice, ali može biti i bilo koja druga Majka koja nije pronašla posmrtne ostatke od svojih najmilijih.“ – izjavio nam je Vahid Duraković.

Podsjećamo da je nedavno, 22.10.2019. godine, Hrvatski audiovizualni centar podržao snimanje dugometražnog igranog filma „Djeda Mraz u Bosni“, za koji scenario također potpisuje Vahid Duraković, u iznosu od 400 000 kuna. Isti film je 2017. od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo podržan sa 200 000 KM. Producent filma „Djeda Mraz u Bosni“ je DEPO produkcija a koproducent „Eurofilm“ iz Hrvatske.

Snimanje oba filma je planirano u 2020. i 2021. godini i najveći dio snimanje će se odvijati na prostoru općine Bugojno.

https://www.bugojno-danas.info/hidzama-alisa-profesionalne-usluge-hidzame-u-gornjem-vakufu/' http://bit.ly/2K82har'