KOORDINATOR VELIKOG EKOLOŠKOG PROJEKTA:Pruščak Elkaz Junuz čini dobro i odvraća od zla!

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Junuz Elkaz (29) iz Prusca, a koji živi u Sarajevu i radi kao koordinator velikog ekološkog projekta “Let's Do It”, a pored toga, volontira u humanitarnoj organizaciji “ADRA” i “Asaocijaciji za aktivno društvo” (AZAD) iz Donjeg Vakufa. Za sebe, kako kaže može reći, da je inženjer šumarstva koji se svim svojim bićem trudi da bude ekolog, humanitarac i aktivista.

Veliki projekat

– “Let's Do It” projekat u BiH je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 153.428 volontera, koji su očistili oko 12.500 tona otpada i zasadili 362.077 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 113 općina i cilj nam je projektom obuhvatiti sve općine u BiH – rekao je Elkaz.

Dodaje da naredna akcija čišćenja „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ će biti organizovana 21. aprila 2016. godine, na Dan planete Zemlje.

elkaz-junuz

– Akcija će biti provedena sinhronizovano u jednom danu u cijeloj BiH a očekujemo učešće više od 20000 volontera. Odmah nakon akcije čišćenja krećemo sa pripremama za akciju sadnje drveća koja će biti provedena u oktobru ove godine – kazao je Elkaz.

Građani Bosne i Hercegovine se ne ponašaju dovoljno odgovorno prema životnoj sredini koja nas okružuje.

Kazne za neodgovorne

– Jedini pravi način prevazilaženja ove trenutno jako loše situacije jeste edukacija mladih, tj. odgajanje jedne nove generacije koja će biti svjesna važnosti prirodnih blagodati oko nas. Međutim, za one starije, kojima je previše teško da se mijenjaju, neophodno je uvesti novčane kazne za neodgovoran odnos prema životnoj sredini. Iako i tada oni neće čuvati prirodu nego svoj novčanik, ali će priroda ostati čista i sigurna – istakao je Elkaz.

KOORDINATOR VELIKOG EKOLOŠKOG PROJEKTA Pruščak Elkaz Junuz čini dobro i odvraća od zla!

Od malena odgajan da čini dobro

– Kao rođeni Pruščak od malena sam odgajan  da činim dobro i udaljim se od svega što je loše. Ovo što danas radim je u suštini moja borba za dobro i pozivanje drugih da zajedno očistimo našu domovinu od otpada, te da zajedno sačuvamo i obnovimo naše šume. S druge strane, svakodnevno ukazujem i apelujem na građane da se klone zlih postupaka poput bacanja otpada u prirodu i devastiranja naših šuma rekao je Elkaz.

Autor: A. VREBAC

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/