Konkurencijsko vijeće odobrilo: Telemach preuzima Global Internet

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je koncentraciju na tržištu distribucije televizijskog programa, signala i pružanja internet usluga u Bosni i Hercegovini, koja je nastala Telemachovom kupovinom 100 posto osnovnog kapitala privrednog subjekta Global Internet d.o.o. Novi Travnik.

U rješenju koje je potpisalo Konkurencijsko vijeće, kako saznaje poslovni portal Akta.ba navodi se kako Telemach ima dominantni položaj na relevantnom tržištu (distribucija TV programa,signala i pružanje internet usluga krajnjim korisnicima u općinama Novi Travnik, Vitez, Livno, Tomislavgrad, Kupres, Bugojno, Donji Vakuf, Travnik i Busovača).

Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da će doći do određenog povećanja udjela na relevantnom tržištu (nakon provođenja koncentracija), odnosno do jačanja dominantnog položaja privrednog  subjekta Telemach, ali budući da su na tim relevantnim tržištima prisutni i drugi kablovski operateri, uključujući i javne operatere, povećanje tržišnog udjela neće imati za cilj i posljedicu ograničavanje ili narušavanje efikasne tržišne konkurencije, u smislu člana 4. Odluke o definisanju kategorija dominantnog položaja.

Također, Konkurencijsko vijeće smatra da su pozitivni efekti ove koncentracije dugoročno povećanje kvalitete usluga potrošačima na relevantnom tržištu te proširenju broja usluga, što će rezultirati dodatnim pritiskom na potrebu ulaganja ostalih tržišnih konkurenata, a to će povećati i pouzdanost pružanja usluga krajnjim potrošačima.

Nadalje, Konkurencijsko vijeće smatra ekonomskim opravdanim i razloge privrednog subjektaTelemach da se realizacijom predmetne koncentracije provodi dugoročna strategija proširenja svoje djelatnosti na nova tržišta u Bosni i Hercegovini, prije svega kupovinom kablovskih operatera koji imaju odgovarajuću infrastrukturu i tehničke kapacitete.

Inače, obavijest o prijavi koncentracije između privrednih subjekata Telemach d.o.o. Sarajevo i Global Internet d.o.o. Novi Travnik objavljena je od strane Konkurencijskog vijeća krajem novembra, gdje je navedeno da su Telemach i Global Internet  pismo namjere o kupoprodaji zaključili 2. novembra 2015. godine.

akta.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/