Komšić: Treba nam blok koji će se boriti za sve građane Bosne i Hercegovine

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić bio je gost na Face TV kod Senada Hadžifejzovića u subotu navečer.

Na pitanje voditelja može li biti po treći put predsjednik države, Komšić je rekao da to zavisi od mnogo stvari, prije svega od toga da li uopće doći do njegove kandidature na izborima 2018., prenosi NAP.

Na konstataciju da je Fahrudin Radončić najavio koaliciju SDP, SBB i DF, te da se koalicija već desila u Goraždu, Komšić je rekao da ništa nije dogovoreno precizno.

„DF ima komunikaciju sa SDP-om, na prvom mjesto. Ali, ja sam pristalica da treba praviti što širi blok, ne bih ja to ograničio samo na tri stranke, ne bih bježao ni od Naše stranke, GS-a, ni od stranaka iz RS-a… Ima potencijala i među strankama sa hrvatskim predznakom.

… Treba zvati i HDZ 1990, i gospodina Skopljakovića, jer se oni opiru tom dominantno etničkom principu razmišljanja u ovoj zemlji“, rekao je Komšić. Dodao je da je lično spreman „progutati i žabu, samo ako će rezultati toga biti da svim građanima u zemlji bude bolje“.

Na pitanje ko bi šta bio, u smislu pozicija u vlasti, ako bi pobijedili na izborim naredne godine, Komšić je rekao da ne razmišlja na taj način. Istakao je da u državi stanje nije dobro, i da je sada najvažnije da na čelo BiH dođu oni koji zemlju neće pljačkati i uništavati, već pokrenuti reforme kako bi svim građanima bilo bolje.

„Uopće nije bitno ko će biti na kojoj poziciji, bitno je da ne budu ovi“.

Ko su oni?

„SDA, HDZ, SNSD“.

Pa i SBB je u vlasti?

„Da, ali ne idu putem kojim ide SDA“.

Ali i oni su u vlasti?

„Ja da sam na njihovom mjestu, ja bih izašao iz vlasti“.

Komšić je rekao da, dok je bio u vlasti sa SDA i HDZ-om, sve je bilo u redu dok nije došla na tapet priča oko raspodjela pozicija u javnim preduzećima. DF je nakon toga izašao iz vlasti, jer su SDA i HDZ o državi samo govorili deklarativno, ali nisu ništa poduzimali da stanje poprave.

Komšić je istakao da ono šta zagovara njegova partija i on u potpunosti je suprotno od politike HDZ-a i Dragana Čovića, koji bi, kaže, “da sve stavi pod svoju šapi i da bude poglavnik“.

„Ljude na dijelim na Bošnjake, Srbe i Hrvate.. Ja sve ljude u ovoj zemlji gledam kao naše ljude. Moj mentalni koncept je drugačiji. Zbog toga, neka oni dijele, ja to neću. A, njihov koncept ne može dati nikakav rezultat“, rekao je Komšić.

Izmjene Izbornog zakona BiH kako to predlaže HDZ BiH i Čović Komšić je nazvao ne samo fatalnim po BiH, već i po Hrvate „u koji se oni zaklinju“.

„Guraju Hrvate u samo jedan komad teritorije“, rekao je Komšić. Isto vrijedi, dodao je, i za Izetbegovića i za Dodika.

Na opasku voditelja da je lijevi blok pukao već nakon prvog sastanka, Komšić je rekao da to nije tačno.

Kada ste imali sastanak?

„Posljednji put smo sjedili, i Nikšić je bio, i Kojević, i Bajrović dok je bio predsjednik, i ja sam bio… sjedili smo u Mostaru.

Ko vas je okupio?

„Safet Oručević. Tražio je, zajedno sa još nekim intelektualcima, da se pokrene priča u Mostaru“.

Komšić je rekao da blok koji pokušava okupiti sa SDP-om je otvoren na sve one koji imaju sličan način zamišljanja, a to je da uopće dobro i borba za državu Bosnu i Hercegovinu mora biti ispred svih drugih interesa.

Kompletan intervju pogledajte u video prilogu:

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o