Komemorativna sjednica povodom smrti ratnog komadanta i „Zlatnog ljiljana“, Besima Učambrlića

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Jučer u 15 sati, u zgradi Općine Donji Vakuf, u organizaciji Udruženja boraca i općinskog načelnika Huse Sušića upriličena je komemorativna sjednica povodom smrti ratnog komadanta,nosioca najvećeg ratnog odlikovanja značke “ Zlatni ljiljan „ Armije Republike BiH, Besima Učambrlića.

Na komemoraciji su bili prisutni Besimovi članovi porodice, njegovi saborci,komadanti, visoke delegacije Oružanih snaga BiH,i njegovi sugrađani donjovakufljani, koji su se na ovaj način posljednji put oprostili od svog Besima.

O nesebičnoj hrabrosti, ratnom putu komadanta Besima Učambrlića, teško je bilo sve reći danas, ali projekcijom video zapisa nastalih tokom rata, dao sa doprinos ratnom putu i ratnim uspjesima, Besima njegovih pomoćnika i saobraca. Ovom prilikom o liku i djelu Besima Učambrlića, govorio je predsjednik Kantonalnog udruženja „Zlatnih ljiljana“ SBK, Ismet Čogić Gari.

„ Svojom pojavom Besim je uvijek ulijevao sigurnost, povjerenje i vraćao saomopouzdanje. Nikada nije dozvolio da ga slome i umore teške okolnosti i iscrpljujuće borbe“ – između ostalog naglasio je predsjednik Kantonalnog udruženja „Zlatnih ljiljana“ SBK.

Posebno emotivno na današnjoj komemoraciji , sa mnogo bola i emocije, sa suzama u očima govorio je Senad Dautović komadant 77 divizije, Besimov prijatelj, ratni saoborac. Senad nam je prenio svoja sjećanja, na Besima kao nesebičnog borca, koji je volio svoj Prusac, svoj Donji Vakuf i svoju BiH.

Prisjetio se i velikog historijskog dana za BiH, posebno stanovnike Donjeg Vakufa…osobođenja našeg grada.

„ Prvi put kad si mi odbio naređenje bilo je na dan ulaska u Donji Vakuf u noćnim satima. Ja sam tražio od tebe i Huse da ne idete, međutim vi ste rekli neće naši borci ići bez nas. Dao sam ti zadatak da se javiš sa Benziske pumpe, ali Besime ti si se javio sa fontane iz centra Donjeg Vakufa, čime si obradovao ne samo nas već i cijelu BiH“ – između ostalog naglasio je Senad Dautović, posljednji put obraćajući se Besimu.

Besim Učambrlić naš komadant „zlatni ljiljan“, otišao je, ali iza njega ostali su njegova porodica, prijatelji ,saborci, ostala je sloboda, Donji Vakuf, Prusac i BiH, koje je Besim neizmjerno volio.

Komadante, neka ti je vječni rahmet!

radiodonjivakuf.com.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/