Ko u BiH prodaje odleđeno uvozno pileće meso kao svježe?

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Iz udruženja peradara FBiH oglasili su se prošle sedmice saopćenjem za javnost i kazali kako imaju informaciju da je u BiH proteklih dana ušlo osam kontejnera zaleđenog pilećeg filea iz Turske.

To samo po sebi nije problem, jer se to meso koristi za prerađevine i njegov uvoz i upotreba u te svrhe nije sporan. Međutim, iz udruženja upozoravaju da su zabrinuti da je pomenuta količina zaleđenog mesa prošla proces odleđivanja i da se našla na prodajnim mjestima gdje se prodaje kao “svježe meso”.

Pozvali su inspekcije i institucije da pojačaju kontrole i zaštite zdravlje građana.

Da raspolaže istim saznanjima za Klix.ba je potvrdio i Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacije udruženja peradara/živinara BiH i direktor firme “Madi”.

Kako nam je kazao inspekciji je lako utvrditi ko ovakvo meso pušta u opticaj te je dovoljno pogledati koji ga uvoznici kupuju, a ne bave se preradom mesa.

Kako nam kaže, između ostalog, riječ je o uvoznicima iz SBK, ZDK i Banje Luke, ali se ništa više o tome ne može reći bez inspekcijskog nalaza.

“Inspekcija je već nekoliko puta utvrđivala ove nerularnosti. Pojedinci odlede zaleđeno meso i prodaju ga kao svježe. To je zakonom zabranjeno s jedne strane, a s druge strane je opasno s aspekta zdravlja jer zakon o zaleđenom mesu kaže da ono meso koje se jednom zaledi može se samo jednom odlediti i odmah upotrijebiti”, kaže nam Jabandžić.

Apeli udruženja su, kaže, nam konstantni. Govoreći o zdravlju Jabandžić ukazuje da meso koje se odledi, s namjerom da se nađe na policama u prodavnici, ne može biti odmah upotrijebljeno. Ono čeka kupce i na taj način može dodatno ugroziti zdravlje stanovnika.

“Molimo inspekcije da aktivnije rade svoj posao, da vide ko su te firme koje uvoze ovo meso u BiH, a ne bave se preradom mesa, zna se tačno koje su, onda se bave prodajom te sirovine trgovcima, mesarima i ostalima”, objašnjava Jabandžić.

Pitali smo ga kako izgleda meso koje je odleđeno i stavljeno u promet.

“Ono je drugačijeg kvaliteta, vodenasto i blijeđe, cijena mu je sigurno drugačija, ali sigurno da ga je lakše primijetiti, jer svaki kupac za prepoznati boju prirodnog mesa, odgovara Jabandžić. Dodaje da su udruženja u oba entiteta apelovala na inspekcije te se nadaju njihovoj reakciji.

Velibor Popović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja živinara iz RS-a i direktor “Perutnine”, rekao je za Klix.ba da trenutno ne može govoriti ništa više o ovoj temi dok ne dobiju povratnu informaciju od inspekcije.

“Mi smo preko zajednice živinara poslali jedan dopis inspekciji da se pojača nadzor, upravo zbog tih informcaija. Da sam čuo jesam, ali nemam konkretne informacije i zbog toga smo proslijedili inspekcijama prije sedam dana zahtjev da pojačaju inspekcijski nadzor”, rekao nam je Popović.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/