Ko tu koga nateže: Kad zafali novca u budžetima, ti udri po građanima!

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Vlast u RS i FBiH ponovo se služe oprobanim receptom. Kada zafali novca u budžetima poveća namete. Ovog puta u medijima je odjeknula vijest kako premijeri Republike Srpske i Federacije BiH zatražili su da se akciza na dizel gorivo u BiH poveća sa 30 na 45 pfeniga, a na benzin sa sadašnjih 40 na 55 pfeniga. Drugim riječima dok u drugim zemljama pojeftinjuje gorivo, kod nas će poskupjeti i to za 0,25 KM!

Istovremeno, traži se da se podigne i cijena putarine sa 10 na 20 pfeniga po litri goriva a kako bi napunili prazne entitetske fondove zdravstvenog osiguranja entitetski premijeri traže da se uvede posebna akcija na pivo od 0,15 KM po litri, te posebna akciza od 0,15 pfeniga po kutiji cigareta.

Dodatno povećanje akciza služiće isključivo za punjenje entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja.

Uz ovaj Zakon o akcizama premijeri su usaglasili i prijedloge zakona o izmjenama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjelu prihoda, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, kako bi prikupljene posebne akcize na pivo i na cigarete mogle biti raspoređenje entitetskim fondovima zdravstvene zaštite.

U „Inicijativi za povećanje akciza na naftne derivate, pivo i cigarete“ koju su potpisali Cvijanović i Novalić, traži se od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH da razmotre usaglašene tekstove ova tri zakona.

Jedno je sigurno, vlast je naumila da od građana isiše i ono malo vazduha koji im je, paradoksalno ostao, smanjenjem cijena goriva koje se dešava ovih dana. Zdravstveni fondovi zjape prazni pa će tako svi građani učestvovati u krpljenju praznina istih. A što je najgore, sva ova povećanja uticaće i na podizanje ostalih usluga i proizvoda.

„Pomenuti plan premijera RS i Federacije BiH je je katastrofalno rješenje koje će prije svega pogoditi privredu jer ona najviše učestvuje u strukturi potrošnje goriva. I to se se dešava dok se političari deklarativno zalažu za bolji poslovni ambijent. Uvećana cijena transporta će se preliti ponovo na krajnje potrošače usluga i proizvoda.” navodi za BUKU Siniša Vukelić, urednik poslovnog portala Capital.ba, koji je i objavio ovu vijest.

On kaže kako je napojmljivo što su krili od javnosti tako važan potez koji će svi osjetiti.

„Drugo, povećanje cijene goriva, kada se sve sabere, za više od 30 pfeninga je zaista previsoko i neopravdano” ističe Vukelić.

Kao potpuni gubitak orijentacije i nastavak zabijanja glave u pijesak komentariše za BUKU povećanje akciza Slaviša Raković, ekspert za finansijske usluge.

„Umjesto snažnih reformi u segmentu potrošnje imamo nastavak povećanja tereta najširem sloju stanovništva, što obećava potpuni fijasko. Da li su predlagači ijednog trenutka pomislili da reakcija na ove mjere može biti pad potrošnje i jednak nivo prihoda kao i ranije” pita se Raković.

Prema informacijama do kojih je došao Siniša Vukelić prijedlog koji je trenutno na stolu a koji se tiče pomenutih povećanja cijena teško da će dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH, no čak iako od njega ništa ne bude, ovo je dobar pokazatelj sa kakvim “konstrukrivnim” rješenjima ova vlast razmišlja da nas izvuče iz krize i popuni budžetske rupe i ispražnjene fondove zdravstvenog osiguranja.

6yka.com

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/