KO SDP BiH: Vlada SBK/KSB mora odlučnije odgovoriti na pandemiju!

https://www.bugojno-danas.info/novo-u-dstore-ne-trebate-platiti-skuplje-najjeftinije-mjesto-za-tehniku/' https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/

Sinoć  je održana prva on-line sjednica Predsjedništva Kantonalne organizacije SDP BiH sa samo jednom tačkom Dnevnog reda – Aktuelna situacija na području SBK/KSB. Imajući u vidu situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, kao i neophodnost da se sistemski, a nikako populistički djeluje kako to ovih dana rade pojedini politički predstavnici vladajuće koalicije, Predsjedništvo je donijelo sljedeće zaključke:

1.   Dajemo punu podršku opravdanim zahtjevima radnika i sindikata koji su ne svojom krivicom prisiljeni raditi od kuće i smatramo da su im poslodavci obavezni isplaćivati i topli obrok, a posebno prosvjetnim radnicima koji svakako pored medicinskih radnika, policajaca, komunalnih radnika, trgovaca, vatrogasaca i drugih aktivno angažovanih na direktnoj pomoći, spadaju u heroje ovog vremena. Topli obrok je posebno bitan kod radnika koji su radili na radnim mjestima s nižim koeficijentom i njegovo neisplaćivanje bi u znatnoj mjeri ugrozilo preživljavanje tih radnika, a posredno i smanjivanje prometa u privrednim subjektima koji još rade i budžetskih prihoda kroz smanjenje kupovne moći stanovništva.

2.   Neophodno je hitno, na nivou SBK/KSB, uraditi analizu svih registrovanih pravnih i fizičkih lica koji su poštujući naredbe Kriznog štaba FBiH morali u potpunosti obustaviti svoj rad. Prošlo je 30 dana od proglašnja stanja prirodne nesreće, a Vlada SBK/KSB nije donijela nijednu mjeru kojom bi se pomogli svi privredni subjekti, koji su obustavili svoj rad odlukom kriznog štaba Federacije BiH. Tražimo od Vlade SBK/KSB da u što kraćem roku donese mjere pomoći privredi , jer ako se to ne uradi na vrijeme, bit će neusporedivo teže nadoknaditi nakon što završi pandemija.

3.   Uraditi analizu broja prijavljenih radnika sa 29.02.2020.godine na nivou SBK/KSB i usporediti je s trenutnim stanjem i te podatke svakodnevno ažurirati. U skladu s tim, Vlada SBK/KSB treba da donese takve mjere, koje će onemogućiti dalje otpuštanje radnika s posla. U cijeli proces treba obavezno uključiti i nadležne inspekcije koje bi utvrdile na koji način su radnici dobili otkaze, odnosno, da li je cijela procedura provedena u skladu sa Zakonom o radu s obzirom na to da imamo veliki broj žalbi radnika koji tvrde da nisu ispoštovana njihova zakonska prava.

4.   Neophodno je hitno pripremiti i usvojiti Rebalans Budžeta SBK/KSB za 2020.godinu, u kome će biti prepoznata pomoć ugroženim kategorijama stanovnika, te privredi našeg kantona. Tražimo od Vlade SBK/KSB da formira Fond za podršku ili tome slično, a dio sredstava koja se obezbijede, koristiti tako da nijedan građanin Kantona ne ostane bez sredstava potrebnih za životnu egzistenciju. Fond bi se punio i dijelom sredstava od budžetskih korisnika i javnog sektora, osim onih koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv korona virusa. Ovo je vrijeme kada svi trebamo i moramo međusobno da se solidarišemo.

5.   Zahtijevamo da se hitno objave imena i struktura članova Kriznog štaba SBK/KSB. Neophodno je da Krizni štab svakodnevno organizuje konferencije za novinare o trenutnom epidemiološkom stanju, te mjerama koje Krizni štab poduzima na rješavanju problema izazvanih pandemijom. Također, ako je bilo konkretne pomoći s viših nivoa vlasti ili od strane međunarodnih organizacija i institucija, tražimo da se o tome upozna javnosti.

Predsjedništvo KO SDP BiH SBK/KSB smatra da ovi zaključci mogu pomoći Vladi SBK/KSB da donese što konkretnije mjere za prevazilaženje ove situacije. Pozivamo građane Srednjobosanskog kantona da poštuju mjere kriznih štabova.

Služba za odnose s javnošću

https://www.bingotuzla.ba/2020/05/31/za-pocetak-sedmice-u-bingu-dodatno-snizeno/