KO SDP BiH SBK/KSB: Kome su problem zdravstveni radnici?

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Saopćenje za javnost – Kome su problem zdravstveni radnici?

Epidemiološka situacija u Srednjobosanskom kantonu i pored nadljudskih napora koje svakodnevno daju zdravstveni radnici nikad nije bila gora. Broj zaraženih sve više raste i naš Kanton je po broju novozaraženih rame uz rame sa Sarajevskim kantonom koji ima nekoliko puta više stanovnika. Zdravstvene ustanove su prinuđene da svoje vapaje za pomoć upućuju preko medija dok nadležne institucije ignorišu ili u najboljem slučaju u javnosti šute o ovoj situaciji.

Klub zastupnika SDP BiH u Skupštini Srednjobosanskog kantona danas je zatražio od Kolegija Skupštine da, imajući ovo u vidu, sazove hitnu Vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj bi se razgovaralo o samo jednoj tačci dnevnog reda – trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području Srednjobosanskog kantona i o mjerama kako bi se pomoglo zdravstvu i spasili ljudski životi. Na žalost, Kolegij nije smatrao da ovakva situacija zahtjeva hitnost, a još manje posebnu sjednicu, te je razmatranje epidemiološke situacije ostavio za tačku naredne redovne sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona koja bi trebala biti održana 9. septembra. Na ovoj sjednici očekujemo da Krizni štab SBK podnese izvještaj o svom dosadašnjem radu, ali i da prezentuje set mjera koji će pomoći da se prevaziđe trenutna situacija, vjerujući da će ga podržati svi zastupnici u Skupštini, te dati konkretne prijedloge kako bi se isti unaprijedio.

Na ovoj sjednici će zastupnici SDP BiH uputiti i zahtjev prema Vladi Srednjobosanskog kantona da iz budžeta iznađe sredstva da se u augustovsku platu svim uposlenim u zdravstvu isplati jednokratna naknada – stimulacija u iznosu od 500,00 KM kako bi se barem na ovaj način iskazala podrška ne samo herojima u bijelom, nego i svim radnicima bolnica i domova zdravlja koji se svakodnevno bore s epidemijom. Ovo je zajednička borba i svi koji sudjeluju u toj borbi jednako su važni.

Kantonalna organizacija SDP BiH Srednjobosanskog kantona daje punu podršku zastupnicima SDP BiH u Skupštini Srednjobosanskog kantona u borbi za dostojanstvo zdravstvenih radnika, ali i opstanak zdravstvenog sistema koji je prvenstveno ne brigom nadležnih institucija doveden na rub propasti. Ovo je vrijeme kada trebamo prevazići sve stranačke razlike i zajedno raditi na spašavanju ljudskih života.

Služba za odnose s javnošću KO SDP BiH SBK/KSB

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/