KO SDP BiH SBK/KSB: Borba za radnike – na čekanju?!

https://www.bugojno-danas.info/novo-u-dstore-ne-trebate-platiti-skuplje-najjeftinije-mjesto-za-tehniku/' https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/

Današnji Kolegij Skupštine Srednjobosanskog kantona na kom se raspravljalo o održavanju sjednice Skupštine koja bi, napokon, nakon skoro 2 mjeseca pauze, trebala biti održana u narednih desetak dana, protekao je baš onako kako je vladajuća koalicija i do sada radila – složili su se da se nisu složili i u skladu s tim odlučili da do daljnjeg ne donose bilo kakve značajne odluke.

Iako je na prošloj sjednici Kolegija najavljeno ubrzano razmatranje i usvajanje rebalansa Budžeta i takozvanog „Korona-zakona“ koji bi u prvom redu trebao pomoći opstanku radnih mjesta ugroženih pandemijom u Srednjobosanskom kantonu od toga uskoro neće biti ništa jer – materijali nisu usaglašeni između koalicionih partnera. Zvanični izgovor je da se čeka raspodjela novca s Federalnog nivoa, ali je situacija takva da SDA-HDZ koalicija sa svojim privjescima SBB-om i DF-om nije sposobna da se uhvati u koštac sa situacijom u kojoj je svaki dan koji protekne izgubljen barem za nekoliko postojećih radnih mjesta i bolni rezovi i uštede iz kantonalnog budžeta koji su neophodni da se pomogne radnicima odlažu se u ime očekivanih kredita s viših nivoa. I tako, dan za danom, vrijeme neupitno prolazi, a prividne razmjerice onih na vlasti su usmjerene samo na održavanje trenutnog stanja u kom se cijela država želi dovesti u položaj Mostara i odgađanja izbora. Valjda se nadaju u nedogled.

Još jedan materijal koji se trebao naći na ovoj sjednici je i izvještaj Kantonalne štaba civilne zaštite kojeg također nije bilo. Imajući u vidu šta se dešava s Federalnom civilnom zaštitom i milionske afere koje potresaju državu u koje su nesumnjivo umiješani neki od najviših državnih zvaničnika, nimalo nas ne iznenađuje ni to da se na kantonalnom nivou ovakvi izvještaji kriju i o njima se ne raspravlja.

Sve u svemu, vladajuća koalicija s partnerima i dalje nastavlja po starom – što manje posla i što više privilegija, a običnim građanima kako bude. Posebno ih nije briga za radnike u privredi koji ovih dana prave redove pred biroima za zapošljavanje i koji su i u tzv. „Korona-zakonu“ vidjeli tračak nade da ostanu na svojim ionako slabo plaćenim poslovima, ali koji su hranili njihove porodice. Valjda se vlast nada da će i iz ove situacije profitirati – radnici koji ostanu bez posla će kad se pandemija napokon smiri uraditi sve da i oni napuste zemlju. A sa zemljom bez ljudi – najlakše je vladati!

Služba za odnose s javnošću

https://www.bingotuzla.ba/2020/05/27/u-bingu-vikend-traje-cetiri-dana-28-5-do-31-5-2020/