Ko je mladić čije je ubistvo izazvalo nasilne proteste širom Francuske

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Ubistvo 17-godišnjeg Nahela M uzrokovalo je nasilne proteste širom Francuske, pa tako i u gradu Nanterre, zapadno od Pariza, u kojem je odrastao.

Bio je sin jedinac kojeg je odgajala majka Mounia, radio je kao dostavljač i igrao je u ragbi ligi. Proces njegovog obrazovanja se opisuje kao haotičnim. Upisao je školu u Suresnesu, nedaleko od mjesta u kojem je živio, da bi se školovao za električara.

Oni koji su poznavali Nahela, koji je bio alžirskog porijekla, kazali su da je bio jako voljen u Nanterreu. Oca nikada nije upoznao. Nije bio loš učenik, ali je od ranije poznat policiji. Advokati porodice tvrde da nije imao krivični dosije.

Prije nego što će krenuti na posao 27. jula poljubio je majku, rekavši da je voli. Nakon toga, u 9 sati, policija ga je ubila dok je sjedio za volanom automobila. To se desilo nakon što je pokrenuo vozilo sa mjesta na kojem ga je policija zaustavila. S obzirom na to da je imao 17 godina, nije mogao posjedovati vozačku dozvolu.

“Šta sad da radim? Sve sam mu posvetila. Imala sam samo jednog sina, a ne desetero djece. On je bio moj život, moj najbolji prijatelj”, izjavila je njegova majka.

Njegova baka ga je opisala kao prijatnim, dobrim dječakom.

Predsjednik opozicione Socijalističke partije Olivier Faure je poručio da odbijanje da se zaustavi vozilo ne znači dozvolu za ubistvo te da sva djeca Francuske imaju pravo na pravdu.

Nahel je u posljednje tri godine igrao za ragbi klub Pirates of Nanterre. Bio je dio programa integracije tinejdžera koji vodi udruženje Ovale Citoyen. Cilj programa je da se osobama iz siromašnih područja pruži prilika za zaposlenje pa se edukovao za električara.

Predsjednik spomenutog udruženja Jeff Peuch je istakao da je Nahel bio jedan od onih koje je najbolje poznavao među lokalnim stanovništvom. Smatra da je bio osoba koja je imala volju da se integrira u društvo, a ne neko ko se bavio trgovinom droge ili ko je bio maloljetni delikvent. Okarakterisao ga je kao pristojnim mladićem.

Uposlenik hitne pomoći Marouane ga je dobro poznavao. Tvrdi da nikada nije bio nasilan. Majka je mišljenja da ga je policija upucala zbog toga što je bio arapskog porijekla. No, advokat porodice Yassine Bouzrou je naglasio da se u ovom slučaju ne radi o rasizmu, već o pravdi.

Nahel je od 2021. bio predmet pet policijskih provjera, i to također zbog odbijanja da zaustavi vozilo. Jednom prilikom ga je policija zaustavila dok je vozio Mercedes poljskih registarskih oznaka, a tom prilikom su u automobilu bile dvije osobe i tada također nije imao vozačku dozvolu.

Prošlog vikenda je navodno bio u pritvoru i trebalo je da se u septembru pojavi pred sudom za maloljetnike. U policijskom dosijeu je označen kao “Taj”. U septembru prošle godine izrečena mu je disciplinska mjera. U sukobu sa zakonom je bio uglavnom zbog upravljanja automobilom bez vozačke dozvole i korištenja lažnih registarskih oznaka. No, nikada nije osuđivan.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/