Ko je bio Salko Džananović, zenički poduzetnik: Životni san mu bio da izgradi džamiju

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

On je sa svojom porodicom 29. februara 2008. godine otvorio shopping centar Džananović, kao i hotel Zenica koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini

Zenički privrednik Salko Džananović danas je u poslijepodnevnim satima počinio samoubistvo pucnjem iz vatrenog oružja u svom stanu.

Kako navode iz Dežurnog operativnog centra MUP-a ZDK, samoubistvo se dogodilo u ulici Sestara Ditrih na broju šest. Džananović je već dugo vremena bio u teškom zdravstvenom stanju uzrokovanom bolesti, a bio je jedan od najuspješnijih privrednika i uglednih Zeničana. 

Banane kao zaštitni simbol

Salko Džananović važio je za jednog od najuspješnijih Zeničana. 

On je sa svojom porodicom 29. februara 2008. godine otvorio shopping centar Džananović, kao i hotel Zenica koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini.

Tada je otvoreno 1.500 novih radnih mjesta. 

Svoj posao je prvenstveno pokrenuo s prodajom banana zbog čega su simbol njegovih maloprodajnih, veleprodajnih objekata, ali i na Shopping centru Džananović bile banane. 

Hotel Zenica je redovna baza gostujućih reprezentacija koje dolaze u Zenicu tokom kvalifikacionih takmičenja u svim sportovima. Izgradnjom ovih objekata promijenio je izgled Zenice jer su se na tom mjestu godinama nakon rata nalazile ruševine započetog i nikada završenog projekta.

Prodao cijeli biznis “Bingo” grupaciji

Sredinom septembra 2022. godine, Džananović je prodao cijeli biznis Senadu Džambiću i “Bingo” grupaciji. 

– Prodane su obje firme, ustvari kompletan biznis, trgovina, veleprodaja na Bristu, hotel, centar. Gospodin Džambić je prethodno sa saradnicina skenirao poslovanje, kapacitete i sve što imamo i s čim radimo. Dogovor je postignut na obostrano zadovoljstvo za desetak dana. Završene su i sve finansijske transakcije, sve – kazao je Džananović nakon prodaje. 

Džananovićeve firme zapošljavaju oko 140 radnika na više lokacija, ali u objektima u njegovom vlasništvu nalazi se biznis u kojem radi višestruko više radnika i desetine unajmljenih prostora.

Zbog zdravstvenih problema Salko se posljednjih godina povukao iz privatnog biznisa i posao je preuzeo njegov sin Ajdin. 

Izgradio džamiju “Safija”

Početkom petog mjeseca 2015. godine položen je kamen temeljac za novu džamiju u zeničkom naselju Brist, koju su svojim sredstvima sagradili zenički poduzetnici Jesenko i Salko Džananović.

Polaganju kamena temeljca, čime je počelo ostvarenje sna porodice Džananović, prisustvovali su imami Medžlisa islamske zajednice Zenica, mještani naselja Brist i drugih zeničkih naselja.

Tačno dvije godine kasnije, džamija Safija vakifa Salke i Jesenka Džananovića je svečano otvorena. 

Vakif Salko Džananović tada se zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali otvaranje, ali i ljudima koji su svojom podrškom pomogli da se ova džamija napravi.

– Hvala vam što ste došli da s nama i mojom porodicom podijelite ovu sreću. Hvala mom prijatelju Zijadu Maličbegoviću koji je pratio gradnju ove džamije. Vama koji ste ovdje u ovolikom broju od srca hvala – kazao je tada Džananović.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/