Knjiga “Kobne godine” Branka Mikulića promovisana u Kristalnoj sali u Bugojnu

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Knjiga “Kobne godine” Branka Mikulića, bh. političara koji je preminuo 1994, promovisana je večeras u Kristalnoj sali u Bugojnu u organizaciji OO SDP BiH Bugojno.

Knjiga je pisana u ratnom Sarajevu, a u rukopisu je stajala dvadeset godina, sačuvana ponajprije zahvaljujući Janezu Zemljariču, Mikulićevom prijatelju.

Željko Ivanković, urednik knjige, pojasnio je kakve je sve peripetije knjiga prošla do svog objavljivanja.

Istaknuto je da se radi o izuzetno zanimljivom štivu iz pera svjedoka i aktera brojnih događaja u BiH od 60-tih godina prošlog stoljeća do njegove smrti 1994. godine.

Branko Mikulić je, kako je rečeno, nastojao proniknuti i objasniti korijene zla koji su doveli do rata(ova) na tlu bivše SFRJ i agresije na BiH, temeljito analizirajući historijski kontekst triju bh. naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka, te nudeći obimnu dokumentarnu građu za svaku od svojih teza.

Knjiga sadrži četiri dijela, prvi se odnosi na opservaciju uzroka bh. i jugoslovenske krize, slijedi dio koji se tiče političkih prilika uoči, kako navodi, totalne i brutalne agresije na BiH, potom bilješke o ratnim danima u opkoljenom Sarajevu, a četvrti dio predstavlja epilog, odnosno svojevrsnu sintezu autorovih promišljanja.

Autor u knjizi analizira izvore velikosrpske politike i prakse, potkrijepljujući to ne samo vlastitim svjedočenjem, nego i Garašaninovim ‘‘Načertanijem“, Moljevićevom ‘‘Koncepcijom homogene Srbije“, ‘‘Instrukcijom“ Draže Mihailovića i Nacrtom Memoranduma SANU.

Istovremeno, govoreći o kontekstu hrvatske politike, kritički se osvrće i snažno osuđuje ideje Starčevića, politiku i praksu Pavelićeve NDH-a te djelovanje „Pravaša“, a u pogledu na bošnjačku politiku kritikuje tezu ‘o Bošnjacima kao temeljnom narodu BiH’.

Prema riječima promotora, posebno zanimljiva analiza odnosi se na transformaciju bivših komunista u nacionaliste, te reminiscencije u tom pogledu, što može biti važno štivo za historičare, politologe i psihologe….

Inače, knjiga „Kobne godine, pisana je u dva primjerka, od kojih se jedan ‘nestao’ u ratnom Sarajevu, dok je drugi, zahvaljujući kojem je rukopis nakon više od 20 godina objavljen, sačuvao Mikulićev prijatelj Janez Zemljarič iz Ljubljane.

Izdavači Mikulićeve posthumno objavljene knjige su nevladine organizacije – Hrvatsko narodno vijeće (HNV) u BiH, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost (SGV-PzR) u BiH i Vijeće bošnjačkih intelektualaca (VKBI), a štampana je u ediciji „Dobra knjiga“.

Branko Mikulić (1928-1994.), visokopozicionirani dužnosnik bivše SR BiH i osmi po redu predsjednik Saveznog izvršnog vijeća nekadašnje SFRJ. Po struci ekonomista, a po opredjeljenju politički djelatnik, Branko Mikulić je bio član Predsjedništva bivše SFRJ iz BiH, sekretar sreskog komiteta SK u Gornjem Vakufu, Bugojnu, Livnu i Zenici, te organizacioni sekretar u Bugojnu i Jajcu, član CK SKBiH, predsjednik skupštine sreza Sarajevo, sekretar Izvršnog komiteta CK SKBiH, predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine SRBiH, predsjednik CK SKBiH i član Predsjedništva CK SKJ.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/