Klinički centar u Sarajevu traži od SBK da plati testiranja svojih građana

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Vlada Srednjobosanskog kantona zaprimila je dopis iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u kojem se traži da budu plaćeni troškovi PCR testiranja pacijenata iz SBK/KSB, od početka pandemije do danas, izjavio je u Travniku ministar zdravstva SBK/KSB Anto Matić.

On je novinarima potvrdio da to znači da za osiguranike iz SBK/KSB više nema besplatnog testiranja na koronavirus u KCUS-u, dodavši da bi trebalo platiti između 1,5 miliona i 2,5 miliona maraka.

– Dobili smo dopise gdje oni potražuju nekakva sredstva za deset hiljada testova. Taj novac nismo planirali u ovogodišnjem kantonalnom budžetu. Tražiti ćemo od federalnog Ministarstva zdravstva sastanak i da se otvore pregovori da se ova situacija prevaziđe. Ne bježimo od toga da platimo ako smo dužni, ali to treba da bude realno – rekao je Matić.

Premijer SBK/KSB Tahir Lendo podsjetio je da kantoni na početku pandemije nisu imali laboratorije za PCR testiranje, nego su bili orijentisani na Sarajevo, Mostar i Tuzlu.

– Klinički centri dobili su značajna sredstva od Vlade Federacije BiH, pa i dobar dio doniranih testova. Računali smo da su iz dobivenih sredstava zaduženi da rade i za kantone koji nemaju laboratorije, ljude i kapacitete za PCR testiranje. Sarajevo je moglo uraditi 50 naših uzoraka dnevno, a svaki treći dan smo slali i 50 u Mostar. Dakle, trpjeli smo takav proces jer je svugdje u svijetu bio ‘belaj’. I sada smo iznenađeni kad smo dobili da se to mora fakturisati. To su ogromna sredstva i zatražili smo hitan sastanak, jer ono što je Vlada Federacije BiH odobrila ne bi trebalo ulaziti u cijenu – rekao je Lendo.

Lendo je podsjetio da je u Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, u međuvremenu, osposobljen laboratorij za PCR testiranje, u kojem se, kako kaže, može obaviti oko 350 testiranja dnevno.

Kako je rečeno nakon današnje sjednice Vlade, u SBK/KSB trenutno ima 81 aktivan slučaj zaraze koronavirusom, a 32 osobe su hospitalizirane.

Od početka pandemije testirano je oko 21.000 osoba, a koronavirus je detektovan kod njih 3.279.

Od posljedica infekcije do danas su na području Srednjobosanskog kantona preminule 294 osobe.

FENA/Agencija DAN

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/