KLADIONICE: Svi dobici će biti oporezovani, FBiH i općinama po 5 posto

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Prihodi od svih dobitaka igara na sreću u FBiH, prema aktuelnom pripremljenom rješenju za narednu sjednicu Federalne vlade, trebali bi u cijelosti biti oporezovani, saznaje “Avaz” od izvora u Vladi. Naime, tim koji priprema izmjene Zakona o igrama na sreću te Zakona o porezu na dohodak predvidio je da se, osim isplate dobitaka od klađenja većih od 100 KM, sa 10 posto oporezuju i dobici manji od 100 KM, a što do sada nije bio slučaj.

RNG igre

Također, sa 10 posto bit će oporezivani i paušal na tzv. RNG igre, kompjuterski generirane igre u kojima se koristi generator slučajnih brojeva, zatim snimljeni događaji poput utrka konja ili pasa. Oni do sada nisu bili oporezivani, jednako kao ni SMS i online igre, koje će, također, ubuduće biti u sistemu oporezivanja.

– Dakle, svi ovi dobici bit će oporezovani na način da se prihodi poreza od pet posto koji se uzimaju na ulazu ili od uplate određenog listića usmjeravaju u federalni budžet, dok će se prihodi poreza od preostalih pet posto na izlazu biti usmjeravani u općinske budžete, odnosno u sjedište lokacije uplatnog mjesta – pojasnio nam je izvor uključen u izradu zakonskih rješenja.

On je istakao da će prihodi koji idu u federalni budžet dodatnom raspodjelom biti usmjeravani prema Zavodu PIO/MIO radi stabilizacije penzionog sistema te drugih potreba. Promet kladionica u 2016., prema najsvježijim informacijama koje smo dobili u Poreznoj upravi FBiH, do početka ovog mjeseca iznosio je više od 582 miliona maraka, od čega je na dobitke do 100 KM, na koje se ne plaća porez, isplaćena većina, odnosno više od 450 miliona maraka.

To znači da je tek 130 miliona KM oporezivano, a država je od ukupnog prometa od 582 miliona dobila tek 13 miliona KM. Da se primjenjivalo rješenje koje sada treba usvojiti Vlada FBiH, država bi inkasirala 58 miliona KM.

2.442 poslovnice

Prema podacima iz Porezne uprave, 13 kladionica u FBiH ima ukupno 2.442 registrirane poslovnice, odnosno uplatna mjesta. Najviše je uplatnih mjesta u Kantonu Sarajevo, njih 430. Potom slijedi TK sa 404 uplatna mjesta te SBK sa 375 uplatnih mjesta.

Jedna od izmjena zakona bi trebala biti i da se, umjesto dosadašnje odredbe da kladionice ne smiju biti na udaljenosti manjoj od 100 metara od škola i vjerskih objekata, sada navede da ta udaljenost ne smije biti manja od 200 metara zračne linije.

Zukić: Prijetili su mi, bili smo pod pritiskom, ali smo ovo ipak izgurali!

Poslanik SDA u Federalnom parlamentu Amir Zukić, koji je bio jedan od inicijatora izmjena zakona, kazao je za “Avaz” da je uvjeren da će Vlada naredne sedmice donijeti mnogo pravednije rješenje od postojećeg.

amir-zukic-1

Zukić: Pravednije rješenje

– Ostali su još detalji koji bi se trebali riješiti do naredne sedmice. Ne vidim nikakve prepreke da se ova oblast konačno uredi. Prijetili su mi, bilo smo izloženi velikom pritisku, ali, evo, uspjeli smo izgurati ovu priču i stvar dovesti do kraja – kazao nam je Zukić.

Brojke

10 posto poreza i na dobitke manje od 100 KM, RNG, SMS i online igre
582 miliona KM iznosio ukupan dobitak u prvom polugodištu
13 miliona KM u prvih šest mjeseci otišlo državi

Autor: A. DUČIĆ

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/