Kemal Duraković otvoreno i bez dlake na jeziku kritikuje vođe bugojanskog sporta

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

KUDA I ZA KOGA BUGOJANSKI SPORTE

Ako ima HLJEBA I IGARA u Bugojnu, izgleda svi su zadovoljni, a pogotovo “Bugojanski Juvenal”.

Pojam “IGARA I HLJEBA” datira još od rimskog perioda. Te riječi prijezira koje je izrekao Juvenal u svojim “Satirama“ na račun svjetine u starom Rimu, koja je na rimskom Forumu tražila jedino žita i besplatnih igara……

Da, igara koji, na žalost u Bugojnu nema BEZplatnih i moram reći da postoje samo za Bugojanskog Juvenala.

A kako drugačije i zašto ne reći ako na Šutkovom memorijalu najbolji golman turnira dobije nagradu u vidu pehara veličine kutije cigareta kupljenog kod kineza za 6 KM…najbolji strijelac i najbolji igrač turnira imali su malo vise sreće i dobili pehare vrijednosti po 11 KM takođe kupljenih kod Kineza.
I da ne zaboravimo i (3) diplome, onako na brzinu i nepismeno ispisane.

A ne tako davno prije Bugojanskog Juvenala, najbolji, istoga turnira su dobivali vrijedne novčane nagrade-televizore-vrijedna bicikla-vrijednu i skupu bijelu tehniku, itd.

Ove i zadnjih godina “vladavine” Bugojanski Juvenal najboljeg golmana, igrača i strijelca Šutkovog memorijala riješi za cijelih 28 KM, i tri diplome ukupne vrijednosti 1,5 KM.

I ne zaboravimo pobjedničke, prve tri ekipe su dobile pehare plaćene ukupno 120 KM.

DA LI SE MOGLO VIŠE I TREBA LI NAM OVA SRAMOTA-Moglo je i moralo.

Ako se na istom turniru inkasira od ulaznica 24.600 KM…ako sve ekipe (24) plate kotizaciju po 150 KM…ako se ima na stadionu preko 50 reklama firmi plaćenih od 100-300 KM….ako imamo generalne sponzore Općinu Bugojno i BH Telekom koji su navodno (pitanje je) uplatili po 5.000 KM….ako se plaćaju kartoni po 50 KM jer nema igre dok ne platiš…ako se svaki novi prijavljeni igrač plaća po 50 KM…ako,ako… i skupi se preko 50.000 KM.

Neko će reći bilo je i troškova-da bilo ih je u vidu nagradnog fonda za prve tri ekipe od 15.000 KM,,,,pet radnika od kojih je najviše jedan od njih danas naplatio za cijeli mjesec 360 KM-ostali manje,,,,sudije i službena lica ukupno se isplatiše 1.500 KM i da ne zaboravimo djecu ratnih invalida i boraca koji su čistili stadion poslije odlaska gledalaca za 1 KM, a kažu koje se dijete potrudilo dobilo bi čak 2 KM….pehari i diplome za kadete i eto Vam ukupnih troškova turnira koji NE pređoše 20.000 KM.

Ne mogu da primjetim da na istom turniru nema stopostotnog invalida-ikone turnira naseg Vilija sa korpom za maline punih sokova i grickalica koji bi onako kroz raju svakom dolazio na noge i nudio sadržaj svoje korpe.

Nema jer ga protjeraše sa stadiona, a i taj dio BIZNISA Bugojanski Juvenal uze pod svoje okrilje i okrilje svoje porodice sa samo jednim pultom na stadionu i nekoliko frižidera i vitrina za piće.

Moram biti iskren i reći da me od Šutkovog memorijala, koji zašto ne reći više i nije memorijal već BIZNIS TURNIR i turnir društva jednog lica Bugojanskog Juvenala boli odnos i bolest mnogih Bugojanaca koja se zove ISKRA.

Naša Iskra koja igra godinama po nekoj Gučoj gori, Nević polju, Izačićima i ko zna kakvim više brdima i planinama.

Samo je u Bugojnu moguće da desetogodišnji (grobar sporta) predsjednik Sportskog saveza općine Bugojno bude i predsjednik N.K. Iskra.

I opet za nogometne igre po brdima i planinama se dovode “pojačanja” sa strane da bi isti predsjednik kluba za ista ” pojačanja” mogao pod kiriju izdavati porodičnu kuću. A onda ta “pojačanja” uglavnom i ne igraju već griju klupu ili često i tribine.

Ima li odgovornosti i zašto šutite Bugojanci.

Na kraju ću se vratiti na početak teksta i Rimski period jer je Juvenalov izraz kasnije dobio preneseno značenje, a koristi se na račun društvenih skupina ili pojedinaca sklonih lagodnijem životu bez velika truda i ODGOVORNOSTI.

A da li je “ON-Bugojanski Juvenal kriv-po meni nije.

Oprostite mi na iskrenosti, oprostite mi što nemam dlake na jeziku.

Kemal Duraković

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/