Kakvu tajnu krije plivska piramida u Jajcu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Na desnoj strani Velikog Plivskog jezera mnogi predpostavljaju da postoji piramida.

Dakle, oblik je pravilan piramidalan, a orijentiran je strogo na sve četiri strane svijeta. U podnožju naše piramide postoje ulazi u hodnike! Naravno zarušeni, neistraženi. S obzirom na geološke prilike, ugrađene materijale zasigurno da je energetsko polje ogromno. Teško je kazati kada je nastala – kada je izgrađena. Vjerovatno prije cca. 30.000 godina.

Ako pažljivo pogledamo kartu onda sasvim jasno da je pravolinijski povezana s visočkom piramidom.

Mnogo kasnije, sada uzvodno i nizvodno po Plivi možemo naći mase ostataka Rimskih objekata, naziva, hramova, pa i starijih ostataka naselja sve do Neolita. Na širokim prostorima oko Jajca nalaze se cijeli nizovi arheoloških nalazišta naravno mnogo mlađih od jajačke piramide.

Plivska piramida je vjerovano bila posvećena centralnoj kosmsičkoj sili. Nije tajna da ljudi koji su tu dolazili i dolaze osjetili pozitivnu tu moć energije koju emituje energetsko polje piramide. Na žalost neozbiljni pristupi ovom prostoru nisu omogućili šira istraživanja, zemljane radove, sondiranja, te otkopavanje, skidanje šumskih pokrova i produktivnog tla.

Nadamo se, da će se već ovog ljeta konačno pristupiti istraživačkim radovima ove najveće, najstarije i rekao bih najočuvanije piramide u svijetu.

Prospekcijskim istraživanjima ipak se može utvrditi:

  • piramida je izgrađena od kvarcporfira
  • istina, ima i stručnih mišljenja kako je izgrađena materijalom izvađenim u kamenolomu u kojem je kasnije nastalo jezero.

S obzirom na period nastanka teško je nepovjerovati da ju je izgradila neka davna, nama nepoznata civilizacija. Hrabriji neki znanstvenici povezuju čak i s vanzemaljcima koji su možda naseljivali
taj prostor sve dok nije došlo do snažnih klimatoloških promjena.

Vjerujem da će istraživanja uskoro otkriti mnoge tajne plivske piramide u Jajcu!

(Jajce Online/autor teksta je poznat redakciji)

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o