KAKVE MALINE I JAGODE: Ovo voće donosi dnevnicu od 50 EURA!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Berba borovnica na području Srebrenice počela je skoro mjesec ranije nego prošle godine i kilogram košta 10 KM (oko 5 eura), isto kao i prošle godine. Berači kažu da su se podmladili borovnjaci na površinama koje su prije nekoliko godina bile zahvaćene požarima.

Jedan od berača kaže da nisu očekivali da će ove godine roditi borovnica, zbog kišnog proljeća, a posebno da će ovako rano dozreti i stići za branje.

Manji broj nezaposlenih i starijih mještana, koji nemaju svoje zemlje i ne uzgajaju i ne beru malinu, svakog jutra odlaze u vrletna brda da beru borovnice i dolaze sa po pet do 10 kilograma nabranih plodova, pa tako zarade i do 50 eura.

Vještiji berači dnevno naberu i do 15 kilograma, što im donosi dnevnu zaradu.

Zadovoljne su i starije osobe koje dnevno uberu oko pet kilograma borovnice za šta naplate 40 do 50 KM (do 25 eura), što su dobre dnevnice u ovdašnjim uslovima.

Borovnica sa ovog područja izuzetno je kvalitetna i veoma tražena na tržištu, postojana je i ne truli brzo, pa ne smeta i ako dan ili dva “sačeka“ kupca. Nakupci je odvoze i prodaju po znatno većim cijenama na pijacama u Bijeljini, Tuzli, Sarajevu, Šapcu i Novom Sadu.

Neki berači dobijaju narudžbe i akontacije da naberu određene količine borovnice što je, takođe, sigurnost da će sve nabrane količine biti prodate.

(srbijadanas.com)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/