Jusić: Stekao sam utisak da ste Premijer! Ajkunić: Ovim razgovorom ćete otjerati mnoge ljude iz Bugojna

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Na jučerašnjoj 18. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Bugojno veliku buru je izazvala tačka broj 3. “Izvještaj o radu urbanističko-građevinskog inspektora za period 1.1.2017. – 19.7.2019.godine u kojoj je izvjestilac bio Općinski načelnik Hasan Ajkunić.

Načelnik Ajkunić je izvijestio vijećnike o pomenutoj tački:

Žao mi je što je kolega Pavo napustio Općinu Bugojno. Moja obaveza kao načelnika je da u narednih 15 dana raspišemo poziv za popunu radnog mjesta inspektora urbanističko-građevinskog. Kolega Pavo je bio savjestan čovjek, uradio je puno toga. Predmeti koji su na njegovom stolu vama su dostavljeni. Sa ovih spiskova koje imate ovdje, svi predmeti su u kancelariji, nemoguće je iskopirati zapisnik i rješenje svakog predmeta. Ako neko traži konkretno za pojedini predmet, imate uvid, u kancelariji i da pregledate“.

Predsjednik kluba SDA Nedžad Jusić je oštro replicirao načelniku Ajkuniću nakon čega su se mogle vidjeti “varnice” između predsjednika kluba SDA Bugojno i načelnika Hasana Ajkunića što se na kraju i ispostavilo gdje je donešen zaključak o pomenutoj tačci dnevnog reda prvi put bez načelnika Bugojna.

Da se ne radi urbicid trenutno u gradu niko se neće složiti, svi gledamo šta se dešava. Nažalost načelniče ovo nije Vlada, ja sam stekao utisak kad ste izašli za govornicu da ste Vi Premijer a mi svi dolazimo iz nekih drugih Opština pa nam Vi govorite šta se to dešava. Ja nisam došao načelniče ni iz Kiseljaka, ni iz Busovače, Travnika, N. Travnika, ja živim i odrastao sam u ovom gradu tako da sam dobro svjestan šta je urbicid a šta nije,” rekao je Nedžad Jusić.

Načelnik Ajkunić je odgovorio Jusiću:

Uvaženi kolega Nedžade, predsjedniče kluba SDA, odgovor na tvoje pitanje, načelnik nije neozbiljan, načelnik je ozbiljan. Načelnik je ovdje 4. mandat. Konkretno pitam vas sve vijećnike ovdje, priču koju priča ovo vijeće zadnje 2 godine je priča da zaustavite sve investicije u gradu Bugojnu. To potvrđuje i ne stavljanje imovinskih pitanja koje su izvor punjenja budžeta. Nije to do načelnika. Načelnik je ovome vijeću dopustio kolegiju da postavljate dnevni red, utvrđujete i predlažete. Evo od danas načelnik će predlagati dnevni red. Ja se nisam postavio ovdje kao Premijer, postavio sam se kao načelnik i mislim da stojim iza toga, vijeće može izglasati šta god hoće. Nemojte doći u poziciju da neko ovdje nešto radi na neki blef. Neko radi nešto što ne zna. Na ovaj način razgovora u ovome vijeću otjeraćete mnoge ljude iz Bugojna. Na ovaj način ne postavljajući pitanje imovinska građenja grada Bugojna možete poslati poruku našim privatnicima “nemojte ništa graditi u Bugojnu”, nije tolika divlja gradnja kao što mislite, nađite objekat koji nije u skladu sa plansko-prostornom dokumentacijom“, kazao je načelnik Hasan Ajkunić.

Nakon kratke diskusije predložena je pauza gdje je dogovoren zaključak:

Prijedlog odluke ispred kluba SDA: Nalaže se načelniku da raspiše konkurs za građevinsko-urbanističkog inspektora u zakonskom periodu, nalaže se načelniku da imenuje jednu osobu iz službe da rukovodi i bude odgovorna osoba za poslove građevinsko-urbanističkog inspektora do završetka konkursne procedure a svi prigovori koji nisu ispoštovani uvodi se drugostepeni organ u roku od 30 dana“.

Potom je za govornicu izašao načelnik Ajkunić kazavši:

Naredba, jadni je zaključak koji donese vijeće bez načelnika. Ovo što je sve obuhvaćeno u ovome zaključku da ga niste i donijeli to je moja obaveza. Obaveza je moja u narednih 15 dana raspisati konkurs, obaveza je moja po funkciji čovjek koji to obavlja je šef odsjeka za urbanizam i građenje i obaveza je moja zakon koji precizira to. Sve što prvostepeni organ ne uradi, drugostepeni ima pravo. Ali mi je drago što sam danas saznao konačno namjeru i vjerovatno ću postupiti akobogda po svom promišljanju onako kako treba“.

Za ovaj zaključak je bilo 16 ZA a suzdržanih 6, protiv nije bio niko te je zaključak usvojen.

U izjavi za medije načelnik Ajkunić je prokomentarisao jučerašnju sjednicu:

Općinsko vijeće ulazi u jednu priču, bojim se, jedno nepovjerenje među ljudima, pokušaj po meni da se stvori jedan paralelizam u Općinskoj vlasti. Ništa neobično. Sve ono što nije konkretno, znači ako nešto nije primjereno, zakonito, nije kvalitetno, nije dobro urađeno, ja bih volio da neko lično kaže ko je, koji predmet. A ne ovako nešto uopšteno, u magli, ne znam ni ja na koji način, ali vjerujem da vijećnici pomalo promišljaju od 2020. godini. To je izborna godina, bojim se da već ulazimo u neku političku priču predizbornih kampanja. Mislim da će svako vijeće biti sve teže i teže. Piju se kafe po određenim lokalima i objektima i onda te priče, neću reći mahalske priče, završavaju na klupama Općinskih vijećnika. Kao načelnik sljedeće OV postavit ću lično ja tačku o imovinsko-pravnim pitanjima na kolegiju i na OV da naši privrednici koji ovise o toj tačci, da jednostavno ako ništa saznamo pojedinačno ko je ZA a ko PROTIV”.

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/