Još se čeka na odluku: Gorivo, alkohol i cigarete skuplji poslije Nove godine

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Tek nakon što članovi Upravnog odbora UIO-a krajem mjeseca razmotre dostavljene prijedloge, bit će poznato kakvu će odluku donijeti.

Do uvođenja nove akcize na naftne derivate, koja bi bila namijenjena za autoputeve i puteve, te posebne akcize na pivo i cigarete, koja bi bila namjenski prihod fondova zdravstvenog osiguranja teško da će doći do kraja ove godine.

Premijer FBiH Fadil Novalić i premijerka RS-a Željka Cvijanović usaglasili su se 9. septembra ove godine o tome, ali Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje još uvijek nije donio odluku o tome.

Zakonski prijedlozi

Pripremljeni su i tekstovi izmjena i dopuna potrebnih zakona, koji članovima Upravnog odbora UIO-a BiH i predstavnicima ministarstava finansija trebaju poslužiti kao osnova pri usaglašavanju konačnih zakonskih prijedloga. Iz UIO-a BiH potvrdili su za Faktor da su oni dobili zahtjev za dostavljanjem dodatne analize.

-Mi smo Upravnom odboru UIO-a, dostavili podatke o akcizama za protekle tri godine. Sve ostalo je na Upravnom odboru – kazao nam je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO-a BiH.

Upravni odbor UIO-a, koji čine državni i entitetski ministri finansija te eksperti iz RS-a i FBiH i ekspert Vijeća ministara Ismet Suljendić, trebao je prema planu entitetskih premijera do 15. septembra sačiniti konačni tekst izmjena i dopuna zakona. Radna grupa koju je formirao UIO navodno se usaglasila o pitanju povećanja putarina i akciza na lož-ulje i na plin za vozila, ali su se navodno razišli oko posebnih akciza na pivo i cigarete.

Donijeli zaključke

Iz UO UIO-a BiH su nam potvrdili da su dobili više incijativa za izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH zbog čega je formirana radna grupa koja je dobila zaduženje da dostavi prijedlog izmjena ovog zakona uzimajući u obzir sve pristigle inicijative.

-Radna grupa donijela je određene zaključke i prijedloge i oni će biti razmatrani na prvoj narednoj sjednici UO-a UIO-a, koja bi trebala biti održana do kraja ovog mjeseca– kazala je za Faktor Nataša Krsman, glasnogovornica ministarstva finansija BiH i Upravnog odbora UIO-a.

faktor.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/