Jeste li znali da ručice na vratima automobila imaju i dodatne funkcije?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Tako barem tvrdi autor videa i poručuje da će vam uz njegove savjete neki od posebno mrskih manevara u automobilu biti bitno lakši.

Naravno, svi znamo da ručice vrata, bez obzira na oblik, služe za otvaranje i zatvaranje vrata. Razlikujemo one ispupčene, zatim s udubljenjem za prste te one najefektnije, koje su u ravnini s površinom vrata i izvlače se tek po potrebi.

Otprilike su na istoj visini, vjerojatno u skladu s osnovnom ergonomijom, baš kako je još Neufert definirao. I upravo je ta visina po tvrdnji autora bitna. Kombinacija visine vrata i položaja u retrovizoru omogućit će vam lakše parkiranje, ali i neke druge radnje.

Od navodno šest “skrivenih” uloga ručica, s prve dvije će se većina složiti. Dovedete li položaj ogledala tako da vam je u donjem bližem kutu ručica prednjih vrata, to će načelno biti idealna pozicija kojom pokrivate cestu, ali i dio stražnjeg dijela vozila, što je bitno za parkiranje.

Sve nakon toga valja uzeti s rezervom. Brojni su faktori koji utječu na prikaz slike i definitivno je teško osloniti se na dane savjete. Prvi u nizu je da pri bočnom parkiranju u vožnji unazad vozite sve dok rub ručice vrata ne tangira brid rubnjaka.

Pri vožnji naprijed ili unazad vozite sve dok vidite rub ručice vrata automobila prema kojem se približavate. Prema naprijed će vam ostati 10 cm, a u vožnji unazad navodno 30 cm. Savjet koji možete puno lakše provjeriti je da stanete paralelno s drugim automobilom na takvom razmaku da se donja linija prozora poklapa s ručicom vrata susjednog vozila. Pri tom razmaku sigurno ćete moći otvoriti vrata. Ovdje je samo pitanje tko gleda i od kuda, zar ne?

Peti po redu savjet objašnjava kako ćete otvoriti vrata s mehaničkim ključem, dok šesti savjet kaže da pri parkiranju unazad vozite sve dok linija rubnjaka ne dotakne rub stražnje bočne ručice vrata. U tom trenutku ste navodno 30 cm od rubnjaka. Ovaj savjet vrijedi samo u ograničenim slučajevima kad prevjes automobila nije pretjeran. Dovoljno je da probate ovu situaciju izvesti s Renault Thalijom i Cliom, koji imaju na istoj poziciji ručice vrata, ali Thalia ima daleko dulji stražnji prevjes.

Ako se odlučite isprobati ove savjete, svakako javite jesu li upalili. Kad se podesi položaj za upravljačem, možda će ručica vrata kao orijentir i biti od pomoći u određenim situacijama.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/