Izvršeno poribljavanje jezera Zanesovići i rijeke Vrbas

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Sa oko 18.000 komada riblje mlađi autohtone potočne pastrmke, u organizaciji Sportsko-ribolovnog društva „Bugojno“, danas je izvršeno redovno godišnje poribljavanje jezera Zanesovići, kao i rijeke Vrbas i određenih pritoka.

Kako saznajemo od predsjednika ovog društva Seada Bušatlije, jezero Zanesovići je poribljeno sa oko 120 kilograma pastrmke zlatovčice, dok je Vrbas od danas bogatiji za više od 240 kilograma mlađi potočne pastrmke.

Poribljavanje je obavljeno u prisustvu nadležnih inspekcijskih organa i komisija, i na način kako to nalažu aktuelni zakonski propisi i pravila.

Shodno odluci Izvršnog odbora bugojanskog SRD-a u subotu, 29. oktobra,  članovi ovog društva organizovat će akciju čišćenja i uređenja Vrbasa na lokaciji kod stočne pijace, odnosno Vrbaskog mosta, i ušća Vesočnice, uzvodno kroz Vrbas-naselje do magistralnog puta kod Lovačkog doma. Poseban akcenat bit će stavljen na čišćenje područja, koje je u prethodnom periodu pretrpjelo ogromne štete zbog zagađenja i deponovanja smeća.

Također, posebna pažnja posvetit će se čišćenju i uređenju otpadne cijevi na graničnom području između Vrbas–naselja i Jaklića, na lokaciji gdje je u proteklom periodu došlo do pojave opasnih materija, čije je prisustvo u vodi izazvalo uništavanje značajnog broja autohtone potočne pastrmke.

Za učesnike u akciji čišćenja i uređenja obezbjeđena je hrana i piće. Početak akcije dogovoren je u 9.30 sati na lokaciji Vrbaskog mosta. Upućen je poziv članovima Sportsko-ribolovnog društva, kao i svim ljubiteljima prirode iz Bugojna da učestvuju u ovoj akciji.

RTV Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/