IZVJEŠTAJ SA ALPINISTIČKOG LOGORA IZGORJELA GRUDA 27.07.2015.

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Alpinistički logor IZGORJELA GRUDA 2015, u organizaciji Komisije za alpinizam PS BiH / F BiH, okupio je 19 učesnika iz Sarajeva, Zenice, Bugojna, Banovića, Jablanice, Kiseljaka, Livna i Živinica.

Možemo reći da je ovo impresivna brojka obzirom da je ovo prvi logor ove vrste nakon zadnjeg prijeratnog održanog na Veležu. Takođe, prvi ove vrste uopće pod stijenom Izgorjele grude, jednom od naših najznačajnijih i najzahtjevnijih stijena sa nizom vrhunskih alpinističkih smjerova. Pored učesnika logora, u kampu je bio prisutan i doajen alpinizma kod nas Faruk Zahirović, koji je i otvorio ovu stijenu u penjačkom smislu, sredinom 60-tih godina prošlog stoljeća. Njegovo prisustvo bila je dodatna inspiracija alpinistima koji su se okupili, što je rezultiralo i impresivnim penjačkim ostvarenjima tokom logora.

Vrlo značajna činjenica je prisustvo djevojaka na logoru i njihovi izvršeni usponi, koji, slobodno možemo kazati, spadaju u istorijske. Jedna od naših najuspješnijih alpinistica zadnjih godina, Aida Muminović iz Bugojna, izvela je prvo žensko ponavljanje Stupa Izgorjele grude, dok je Danijela Berbić iz Banovića izvela drugo žensko ponavljanje Bosanskog smjera. Ovo je prilika i da podsjetimo na prvo žensko ponavljanje ovog smjera koje je izvela Naida Mačkić i to komplet u vodstvu. Da je ovogodišnji logor bio u znaku djevojaka, pobrinule su se i Jasmina Husić i Aida Mujić iz Sarajeva, koje su sa svojim penjačkim partnerima izvele zavidne uspone kroz smjer Svilanitova. Jasmini je ovo drugi uspon kroz ovaj smjer u lijevom dijelu sjeverne stijene, nakon što su nedavno ona i Sanela Panjeta izvele prvi samostalni ženski uspon u ovoj stijeni.

Pored impresivnih ženskih ostvarenja, logor je poentirao 13-godišnji Irijan Durmo koji je kao najmlađi u istoriji ispenjao legendarni Bosanski smjer sa svojim ocem i time u potpunosti opravdao visoko priznanje PS BiH, Počasnu srebrnu značku, koju je nedavno primio za ostvarene rezultate u alpinizmu, sportskom penjanju i turnom skijanju.
Pored navedenih imena uspone su izveli i skoro svi učesnici logora kroz različite smjerove kako slijedi:
1. Stup, 4-5, 300 m:
– Besim Muminović i Tarik Rustempašić
– Admir Andelić, Aida Muminović i Zoran Ćosić
2. Bosanski smjer, 4/5, 480 m:
– Miralem Husanović i Danijela Berbić
– Edin Durmo i Irijan Durmo
3. Svilanitova, 3+/4-, 450 m:
– Redžep Grabus i Aida Mujić
– Ismar Handžić i Jasmina Husić
– Almir Imamović i Eldin Imamović
Tokom logora održan je i najavljeni prošireni sastanak Komisije za alpinizam u kampu pod Izgorjelom grudom, a teme su bile:
– diskusija i usvajanje novih kriterija za sticanje zvanja ALPINISTA
– planiranje ljetne alpinističke škole PS BiH / F BiH
– planiranje Seminara u organizaciji Komisije za alpinizam za sve instruktore, alpiniste i kandidate za registraciju, koji će se održati tokom ljetne škole
– definisanje završnog ispita za kandidate za zvanje ALPINISTA koji su u proceduri polaganja

Tokom proširenog sastanka KA Faruk Zahirović je evocirao uspomene na prve uspone u stijeni Izgorjele grude i upoznao učesnike logora sa tim dijelom istorije, a Edin Durmo je iznio dio istorijata koji se odnosi na srednji i noviji period aktivnosti u ovoj stijeni, sa osvrtom na najznačajnije uspone i ponavljanja. Na kraju je zaključeno da se naredni logor održi na Veležu, kako je preliminarno i najavljeno, a da logor u Izgorjeloj grudi postane tradicionalan zbog svih pozitivnih efekata koje ima na razvoj alpinizma i penjanja visokih stijena kod nas.
Učesnici logora i Komisija za alpinizam posebnu zahvalnost duguju Mahiru Mešiću iz NVO Cetina Prenj, kandidatu za registrovanog alpinistu, koji je pomogao u organizaciji logora, te pripadnicima GSS stanica Sarajevo Redžepu Grabusu i Ismaru Handžiću, koji su kao učesnici, dali i sigurnosnu podršku organizaciji logora.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/