Izvještaj o izvršenju budžeta zavadio vijećnike

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Jutros je Kristalnoj sali Općine Bugojno  održan drugi dio XXIV redovne sjednice Općinskog vijeća Bugojno na čijem su se dnevnom redu našlo pet tačaka, a najzanimljivija je bila ona koja se odnosila na Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Bugojno  za period 01.01.-31.06.2015.godine. Zanimljivo medijima nije dostavljen materijal vezan za ovu tačku pa tako nismo imali uvid o čemu to zapravo vijećnici raspravljaju što je svakako presedan kada su sjednice Općinskog vijeća Bugojno u pitanju. Nakon rasprava vijećnika, održano je i izjašnjavanje na ovu tačku.  Karton na kojem je pisalo “za” podiglo je 14 vijećnika, dok su četiri vijećnika SDP-a bili protiv, a tri vijećnika Liste za Bugojno bila su suzdržana.

–          Ja ću samo da kažem da vijećnici SDP-a neće podržati izvršenje budžeta, jer ga nismo ni podržali kada se usvajao i mi smatramo da je on ponižavajući za Općinu Bugojno. Igre brojkama su igre za malu djecu i ako bi se pokrila sva dugovanja tek bi onda vidjeli koliki je deficit. To su samo igre brojki, koje na prvi pogled zvuče lijepo,  ali nažalost nisu istinite. Općina ne koristi sve kapacitete koji stoje na raspolaganju da puni budžet, a ima udruženja koja ništa čak i ne postoje a prebačena im sredstva, kao što je npr. Udruženje Preporod kojem je prebačeno 1.300 KM, a nemaju ni predsjednika nit išta. Ne bih sada detaljisao sve stavke i grantove,  rekli smo i zaključili da se novac ne dijeli bez izvještaja o utrošku sredstava, ali se očito toga ne pridržavamo, kazao je prof. Abid Ajkunić, vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Bugojno.

–          Poštovani načelniče, kolegice i kolege, gosti i mediji, mene trenutno zanima  jedna stavka u budžetu a to je transfer za unapređenje materinstva, gdje je budžetom predviđeno 32.000 KM a za prvi šest mjeseci nije povučena nijedna marka. Mene zanima je li to u prvi šest mjeseci u Bugojno nije rođena nijedna beba i da li to ni jedan par  nije poželio da ima djecu, pitala je vijećnica SDP-a Irhana Čajdin.

–          Kod transfera za unapređenje materinstva piše da je planirano 32.000 KM, a uplaćeno je nula. Imam dvoje djece i  vjerovatno neću više, ali bi vas ja zamolio da to popravite u što kraćem roku, kazao je Safet Supur, vijećnik SBB-a, koji se našao među vijećnicima koji su glasali “za” kada je ova tačka u pitanju.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/