Izetbegović: Svaki mjesec se u FBiH otvori 1.500 radnih mjesta

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

To je izjavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke, koje “traži da se prestane sa pozivima na proteste, koji bi ponovo mogli nanijeti štetu ekonomiji evropskom putu BiH, obeshrabriti investitore i turiste, a ohrabriti destruktivne snage u zemlji”.

“Život u Federaciji je težak. Pred nama ima još mnogo posla, ali je Federacija uspješniji dio BiH. Izdvajanja za boračke populacije iznose 560 miliona KM godišnje iz federalnog budžeta i skoro su sedam puta visočija od onih u RS-u. Primanja uposlenika i penzionera su 20 posto visočija od istih u RS-u, što bi bilo isto kada biste penziju podigli za 50, a platu za 200 KM u tom entitetu”, kazao je Izetbegović, pišu “Nezavisne“…

Navodeći da se svakog mjeseca u posljednjih 20 mjeseci u realnom sektoru u Federaciji otvara novih 1.500 radnih mjesta, ocijenio je neodgovornim i opasnim da se zaustave ovi pozitivni trendovi novim valom nasilnih protesta.

Koalicionim partnerima Izetbegović je poručio da pažnju i energiju usmjere na provođenje neophodnih reformi koje će poboljšati ekonomsko-socijalnu situaciju i životni standard građana te ubrzati evropski put BiH.

SDA smatra opravdanim zahtjeve Inicijative za Stolac, jer je nedemokratski i protivno svim pravilima da kandidat ključnog političkog subjekta, SDA, Samir Kaplan, bude skinut sa kandidatske liste.

“SDA će pratiti i podržati odluke Inicijative za Stolac, što uključuje i mogućnost bojkota izbora”, kazao je Izetbegović.

Naglasio da je više nego očigledno da Milorad Dodik već duži period podriva Dejtonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje mir i stabilnost u BiH i regionu.

“Takvo ponašenje se mora zaustaviti. U tom kontekstu, Predsjedništvo SDA smatra očekivanom odluku administracije SAD o uvođenju sankcija predsjedniku (bh. entiteta) Republike Srpske”, kaže Izetbegović.

Smatra da je krajnje vrijeme da vladajuća stranka iz bh. entiteta RS odustane od diskriminacije, destabilizacije sigurnosnog stanja u BiH, udara na institucije BiH, naročito na pravosudni sistem, te da se opredijeli za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i vladavine prava.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je jučerašnje potpisivanje ugovora kojim je ozvaničen početak radova na Vjeroelektrani na Podveležju.

Pres-konferenciji su pored Izetbegovića prisustvovali i članovi Predsjedništva SDA Denis Zvizdić, Fadil Novalić, Adil Osmanović, Šefik Džaferović, Aljoša Čampara i Amir Zukić.

nezavisne.com

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/