Izetbegović: Popularnost mi ne treba, neću se više kandidovati, ali moramo istrajati na istini

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, se danas obratio javnosti povodom zahtjeva za revizijom presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Izetbegović je istaknuo da “prema članu 42. Statuta Međunarodnog suda pravde u Hagu, stranke pred Sudom zastupaju agenti. Predsjedništvo BiH je Odlukom broj: 01-2529-22/02 od 4. oktobra 2002. godine imenovalo g. Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije“. Kazao je i da niko od članova Predsjedništva BiH u posljednjih 10 godina nije osporio status Sakiba Softića kao pravnog agenta BiH.

Odgovarajući na optužbe da bošnjačka strana uzrokuje probleme u regiji, poručio je da se od bošnjačkih predstavnika očekivalo da zaustave proces revizije, javlja faktor.ba.

– S obzirom da na to naravno nismo pristali, optuženi smo za izazivanje krize u BiH i regionu. Radi se o klasičnoj zamjeni teza. Krizu u odnosu zemalja i naroda su izazvali oni koji su izvršili agresiju na BiH, počinili zločine koji su kulminirali genocidom, oni koji su genocid negirali, koji rehabilitiraju presuđene ratne zločince, nazivaju po njima studentske domove, dodjeljuju im odlikovanja. Revizija se odnosi na utvrđivanje istine o događajima koji su se desili prije više od dvije decenije i za koje odgovornost snosi tadašnji režima Slobodana Miloševića. Stoga je zaista začuđujuće solidarisanje i poistovjećivanje današnje vlasti u Srbiji, a naročito današnje vlasti u RS-u sa onima na koje se proces zaista odnosi. Čemu bježanje od istine, zašto izazivati krizu u strahu od istine, koju će utvrditi nepristrasan međunarodni sud – kazao je Izetbegović.

U vezi najava da bi srpski predstavnici mogli izaći iz vlasti na nivou BiH, Izetbegović ih je pozvao da tako nešto ne čine jer će izazvati krizu koja će pogoditi sve građane i sve narode u BiH.

– Proces trebamo vratiti na pravni kolosijek i prihvatiti odluke suda, ma kakve one bile. Ustrajat ću u pravu BiH da traži pravdu i istinu pred domaćim i pred stranim sudovima. Očigledno je da je to jedan rizičan, ali jedini ispravan put. Samo na istini, ma kako bolna ona bila, možemo graditi bolje odnose među državama i narodima na Balkanu – pojasnio je Izetbegović.

Govoreći o današnjoj sjednci Predsjedništva BiH, Izetbegović je poručio da se moraju poštivati pravila, zakoni, Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH “što danas nije bio slučaj jer je Ivanić, između ostalog, direktno ponudio odluku na usvajanje“.

– Pogledajte gdje počinje kriza. Počinje tamo kada se mene pokušava zaustaviti i optužiti zato što se obraćam sudovima. Kada se obraćam Ustavnom sudu BiH, sudu u Hagu, a po čijim odlukama ćemo se ravnati ako ne po odlukama sudova u kojima sjede međunarodni eksperti – istaknuo je Izetbegović.

Kada su eventualni raniji pokušaji osporavanja odluke Predsjedništva BiH iz 2002. godine, kojom je agent Sakib Softić ovlašten da predstavlja BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Izetbegović kaže da, prema njegovim saznanjima, takvih formalnih pokušaja nije bilo.

– Paravac je imao neke akcije u odnosu na NSRS, ali ne ovdje unutar Predsjedništva. Samo se odlukom Predsjedništva ova ranija odluka može izmijeniti – izjavio je Izetbegović

Upitan da li će prihvatiti odluka suda u Hagu ako isti odluči da Softić ne može biti agent BiH, Izetbegović je kazao da smatra da se takvo nešto neće dogoditi, ali da će “prihvatiti tu odluku kao svaku odluku suda, iako neće smatrati da je pravična“.

Kazao je da su se krunski dokazi za reviziju presude pojavili tokom krunskih procesa, poput onoga protiv Ratka Mladića, te da je bilo potrebno nekoliko mjeseci da se sve uklopi u jedan “mozaik dokaza koji jasno potvrđuje naš stav“. Sama revizija presude, kaže Izetbegović, nije pokrenuta kako bi ona rezultirala rastom popularnosti.

– Šta će meni, na kraju krajeva, ta popularnost? Ja se ne kanim više kandidovati. Završavam svoj mandat za nekih godinu i po dana. Ovdje se radi o jednoj odgovornoj politici. Ne kanim odustati od tog principa, od borbe za istinu i pravdu, onakvu kakvu je ja vidim, sa svim rizicima koje to nosi – poručio je član Predsjedništva BiH.

Izetbegović ističe kako svako treba biti zainteresiran da BiH funkcioniše, te da će svi trpjeti zbog eventualne krize.

– Ja nisam pristao na to da se pod tepih gurnu patnje ljudi. U Višegradu su 72 ljudi, gdje je bila bezimena beba, spalili. Ja sa takvim stvarima trgovati neću, bez obzira na posljedice. Neću ja napuštati vlast, učinit ću sve da to funkcioniše. Odustati od istine, da se ona ne utvrdi pred nepristrasnim sudom u kojem sjede vrhunski svjetski eksperti, sigurno da to neću. Neka svi ostali razmisle o tome šta se dešavalo u posljednjih 25 godina do ovih posljednjih pretjeranih reakcija. To su njihove odluke, ovo nije samo moja zemlja. Njih su njihovi birači izabrali da sjede na pozicijama na kojima sjede i da rade za njih. Ako sutradan ovo Predsjedništvo ne donese odluku o preuzimanju nekog kredita koji je potreban građanima u RS-u, u vezi pasoša, u vezi uvoza i izvoza robe, snosit će krivicu zato što se to tako desilo – poručio je Izetbegović.

(Bportal.ba)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/