Izetbegović: Plaši me odlazak mladih ljudi iz BiH

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

SARAJEVO (AA) – Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), izjavio je da je Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici usvojilo šest zaključaka, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pozdravljamo zaključke Vijeća za vanjske poslove Evropske unije (EU) koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu, posebno o tome da se ne treba poduzimati nijedan zakonodavni niti politički korak kojim bi se otežala provedba presude Sejdić-Finci i drugih povezanih presuda. Naprotiv, moraju se poduzeti koraci kako bi se ova presuda implementirala”, rekao je Izetbegović.

Istakao je da Predsjedništvo SDA poziva političke subjete u BiH da prestanu sa blokadama, negativnom retorikom i preuranjenom izbornom kampanjom.

“Mislim ipak da je atmosfera u zemlji lošija od objektivnog stanja stvari. Mislim da mi relativno dobro nosimo ovo stanje, dakle čuvamo stabilnost i sigurnost i bilježi se napredak po svim parametrima s obzirom na politički okvir u kojem radimo”, kazao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA smatra da je nužno odmah pristupiti izmjenama izbornog zakona kako bi se implementirale presude Ustavnog suda BiH vezane za Dom naroda Federacije i za Mostar.

“Smatramo i da rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a predstavlja novo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i novi udar na suverenitet BiH. Pitanje vanjske politike i odbrane u ovoj oblasti je isključivo državno pitanje”, naglasio je Izetbegović.

Dodao je kako Predsjedništvo SDA poziva sve parlamentarne političke stranke da podrže izmjene zakona o akcizama jer, kako je kazao, to nema alternativu u vezi sa cestovnom infrastrukturom.

“Osuđujemo političke pritiske i napade na pravosudne institucije BiH koji su u posljednje vrijeme eskalirali”, istakao je Izetbegović.

Naglasio je i kako Predsjedništvo SDA traži od svih kadrova stranke u Vladi Kantona Sarajevo da se maksimalno angažuju kako bi se došlo do brzog i konačnog rješenja za problem vodosnabdijevanja u Sarajevu.

Na novinarsko pitanje šta ga plaži u BiH, istakao je kako ga plaši odlazak mladih ljudi.

“Gubimo supstancu. Ko će hraniti stare ljude u ovoj zemlji za 10-20 godina”, rekao je Izetbegović, dodajući kako će biti teško spriječiti ovaj problem.

Na pitanje o tome kako mediji na različite načine tumače njegovu izjavu o tome kako je njegov otac Alija Izetbegović ostavio BiH Recepu Tayyipu Erdoganu u amanet, istakao je kako je to cjepidlačenje.

“Šta je emanet, nego briga. Ostaviti nekome u emanet je ostavit mu brigu nad nečim. EU i pojedine zemlje Evrope su dale snažnu podršku BiH obnašale emanet i imale obavezu prema ovoj zemlji. Turska predstavlja OIC u PIC-u. Moj rahmetli otac zaista jeste prepoznao jednog nadolazećeg lidera i njemu lično ostavio u emanet na samrtničkoj postelji zaduženje da on lično ne zaboravi takvu obavezu. Pogledajte na kakav način taj emanet obnašaju Srbija i Hrvatska, kako ulaze u BiH, kakve izjave daju. I onda se izvuče pincetom jedna ovakva izjava”, rekao je Izetbegović.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić je istakao da je 64 posto Reformske agende realizirano, dodajući da će sada biti intenziviran rad na vladavini prava, tačnije borbi protiv korupcije.

“To je sve dalo rezultate koji su prilično ohrabrujući. Naša brojka je da je broj zaposlenih sa 30. septembrom dostigao 412.000, što je za 36.000 više novouposlenih. To je rezultat naše ekonomske politike. Broj nezaposlenih je pao po prvi put poslije rata, za 39.000, sa 391.000 na 350.000 i već idući mjesec taj broj će biti oko 340.000 jer smo u ponedjeljak proveli program poticaja zapošljavanja”, rekao je Novalić.

Anadolija

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/