Izetbegović: Ako SDA ne uđe u vlast, osjetit će reakciju naroda

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) govorio je gostujući na Hayat televiziji o aktuelnim političkim temama. Osvrnuo se na formiranje Vijeća ministara. Kada je riječ o formiranju novog saziva Vijeća ministara, Izetbegović smatra kako ništa nije sigurno s obzirom na političke odnose Trojke. Međutim, u ovom intervju Izetbegović zaprijetio je šta se desiti ako ne budu dio vlasti.

Krenuli su da nerviraju ljude

“Napravili su greške koje unose pukotine. Prva greška je podjela probosanskog bloka. Odlučili su se izaći ususret Čoviću i Dodiku da idu bez DF-a i SDA. Te podjele su unijele razdor među Bošnjake i patriote. Sljedeće dvije greške su na njihov vlasititi račun. Krenuli su brzo i to je počelo da nervira ljude. To nije Osmorka. Žurilo im se da podjele pozicije”, naveo je Izetbegović.

Međutim, Izetbegović kako bi odbranio djelovanje svoje partije pokušao je svaliti krivicu na stranke koje su okupljenje oko Trojke. Smatra da oni rade iste stvari kao SDA.

“Prije svega, išli su servilo u odnosu na HDZ i SNSD. Glasali su za Čavaru sa crne liste, ne bi li im HDZ uzvratio. Sad će isto SNSD-u uradit. Predsjednici stranaka koji pretenduju na funkcije kojim se ranije nisu bavili, ministarstva inostranih poslova, saobraćaja.. nisu se time bavili u životu. Ko su ti ljudi? To je izrugivanje. Ako je Trojka išla već da preuzima te pozicije, imali su bolje kadrove. SDA i Naša stranka su svjetlosnu godinu udaljeni kad su u pitanju politike u BiH. Ne možemo reći da za tu poziciju nisu komeptentni Arnaut ili Ćudić. Zašto nisu uradili takvu stvar, zašto su sebični”, kazao je Izetbegović.

Što se tiče kandidata za ministra iz reda Bošnjaka koji dolazi iz RS-a, Izetbegović je naveo kako je to Dodikova odluka, te da to nije Bošnjak iz Pokreta za državu.

Osmorka više ne postoji

Ističe da ‘Osmorka’ više ne postoji, nego da je to format ‘Trojka plus’.

“To ne može opstati. Izdali su principe, stavove, ideje na kojima su dobili podršku naroda. Ne znam da je iko tako brzo gubio ugled kao ova ekipa iz ‘Trojke’. Izgubili su za par mjeseci ugleda što bi neke stranke za nekoliko godina. I ne bih rekao da će uspjeti sa ovakvom politikom, ovakvim odnosom. Što se tiče Dodika, to je isti stari Dodik prije 15 godina. Kakav su šamar dobili odlukama NSRS kada je u pitanju državna imovina i proslava neustavnog 9. januara u predgrađu Sarajeva. Namjerno su ih Dodik i Čović provocirali kada su ulazili u vlast”, mišljenja je Izetbegović.

Podsjeća kako ih je prije potpisivanja koalicionog sporazuma Čović nazivao probošnjačkim blokom, a Dodik muslimanima. Dodaje kako je međunarodna zajednica svojom intertnošću saučesnik u obilježavanju neustavnog 9. janaura. Kao da je zaboravio da je on nekada podržavao upravo obilježavanje ovog neustavnog dana.

Govori kako je pitao američkog ambasadora da li ima nešto protiv SDA, na šta je Murphy odgovorio da nema. Izetbegović ističe da neće nikada ni priznati, te da su stranci odlučili da žele promjene i idu linijom manjeg otpora.

“To je jako pogrešna politika koja se nekoliko puta ponavljala. Pokušavaju zadovoljiti jaču stranu za koju smatraju, hrvatsku ili srpsku. Da napave nepravdu u odnosu na probosanski blok, da ga podijele, da nas sukobe unutar bloka. Ne bi to mogli da nije trčanja za vlašću Osmorke. Dio probosanskih strana ne pristaje na takvu igru. Schmidt je u dogovru s Plenkovićem, to nije tajna. Uradio je šta je uradio u noći izbora. Stranka koja je dobila 13 posto glasova, u ovom slučaju HDZ, može da kaže ne može Željko Komšić, ne može DF, ne može SDA kao pobjednik izbora. Polako narod počinje da se plaši. Plaši se sprega Čović-Dodik koji žele da kontrolišu sve. Boji se takvog odnosa međunarodne zajednice i OHR-a koji nepravedno intervenira. Nastavak toga će osjećati taj udar i nepravdu kao udar na sebe, a može doći do nesagledivih reakcija naroda”, poručio je Izetbegović.

Nisu spremni

Tvrdi kako se samo teškom nepravdom i nastavkom ovakvog odnosa može realizirati vlast u Federaciji bez SDA.

“Ako do toga dođe, onda će osjetiti reakciju naroda. Ne bi preporučio nikom to da radi. Pristrasni, antibosanski, antibošnjački potezi OHR-a, ali mislim da na to nisu spremni. SDA ima partnere u Federaciji za vlast. Sve ih je više, lako možemo doći preko 50 posto ako se ovako nastavI”, poručio je.

Za kraj je poručio kako su njegove ambicije jedino da bude na čelu SDA na čijem je čelu od 2014. godine.

“Sada je SDA imala 200.000 glasova. SDP je bio jači od nas. Imali smo poplave, paljevinu Predsjedništva, pobune, plenume i te 2014. godine pao je SDP. Mi smo podigli rezultat, digli smo se na 280.000 glas, unatoč brutalnoj kampanji, napadu na SDA. 11 ih je bilo protiv mene i opet sam dobio 1-2 procenta više nego ranije. Mi imamo stalnu pdoršku od 280-300 hiljada glasova. Jedna takva snažna stranka je garant da ćemo sačvuati identitet, vjeru, kulturu, ponos, zemlju Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je Izetbegović.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/