Iz Naroda i Pravde poručuju: Dio dokaza iznesenih u javnosti potvrđuju da se u aferi „Respiratori“ radi o ozbiljnom kriminalu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/ https://www.facebook.com/livnobus/

Iz Naroda i Pravde, nakon konkretnih akcija pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, izražavaju uvjerenje kako će pravosudne institucije odoljeti svim političkim pritiscima i procesuirati sve odgovorne u aferi „Respiratori“, kao i u drugim aferama.

U saopćenju za medije nakon odluke Suda BiH da ne produži pritvor trojici osumnjičenih u aferi „Respiratori“, iz Naroda i Pravde navode da su u prethodnim danima izbjegavali javno reagirati kako ne bi ometali rad pravosudnih institucija.

„Procesuiranje odgovornih za višemilionski kriminal ne smije biti dovedeno u pitanje i vjerujemo da će nadležne institucije svoj posao odraditi profesionalno i pošteno. Ne baveći se konkretnim imenima, smatramo da svi odgovorni trebaju odgovarati, a da procesuiranje odgovornih za kriminal nije i nikad neće biti atak na jedan narod ili zajednicu“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde navode kako je već sada vidljivo, iz dokaza koji su prezentirani pred Sudom Bosne i Hercegovine, da je nabavka respiratora očigledan kriminal koji mora biti sankcionisan. Sud je prihvatio postojanje osnova sumnje za sva krivična djela za koje se osumnjičeni terete i na osnovu toga im je izrekao mjere zabrane.

„Već smo vidjeli koristi od istrage jer smo saznali da su postojali različiti kontakti između osumnjičenih u danima prije same nabavke respiratora, da su postojala dva ugovora koji govore o različitim respiratorima, te da su su ključni akteri ili brisali komunikaciju ili su pak naprasno promijenili telefon kada je istraga otvorena“, dodaju iz Naroda i Pravde, uz napomenu da istraga može i treba razjasniti i ulogu i drugih ključnih aktera u FBiH, kao što su ministrica finansija Jelka Milićević.

Iz Naroda i Pravde smatraju neprimjerenim pritiske na pravosudne institucije kojima smo svjedočili u prethodnim danima.

„Jasno poštujemo institut presumpcije nevinosti, ali isto tako odbacujemo komentare koji tvrde da su sasvim sigurni u nevinost osumnjičenih jer se radi o bezočnim pritiscima. Odbacujemo i navode kako odogovorni ne trebaju biti procesuirani jer nisu procesuirani i neki drugi za druge afere. Umjesto poziva da niko ne bude procesuiran, mi pozivamo tužilaštva da procesuiraju sve odgovorne iz svih naroda i dijelova BiH. Napadi na institucije BiH su napadi na državu BiH, a gnušamo se i pokušaja da se kriminal odbrani pozivajući u pomoć ratna stradanja. Procesuiranje kriminala je nužna potreba svih nas“, kaže se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

Press služba Narod i Pravda

https://www.bugojno-danas.info/od-1-oktobra-obuka-za-cnc-programera-operatora-u-srednjobosanskom-kantonu https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/ https://www.bingotuzla.ba/vikend-akcija/