Iz budžeta SBK 900.000 KM za političke stranke

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je danas program raspodjele sredstava za političke stranke koje imaju zastupnike u Skupštini SBK, za što je u ovoj godini planirano ukupno 900.000 maraka.

– Čini mi se da je na kodu ukupno 900.000 maraka za političke stranke. To je zakonska obaveza budžeta i tako će biti dok god se zakon ne promijeni – kazao je novinarima u Travniku premijer SBK-a Tahir Lendo.

Na upit novinara koliko su ovakva trošenja novca iz budžeta adekvatna u uvjetima ekonomske krize, izazvane pandemijom koronavirusa, Lendo je kazao da to pitanje treba postaviti onima koji su u BiH donijeli Zakon o finansiranju političkih stranaka.

– I stranke su pomagale u ovoj krizi i nisu se baš oglušavale. Ako se sjećate, sa svih nivoa je išla pomoć i nisu žurili sa svojim grantovima, nego su dali prednost grantovima koji idu za zdravstvo. Tako da, pitanje je šta je u datom trenutku moralnije i ispravnije – kazao je Lendo.

Budžet SBK-a svake godine sadrži i grant za političke stanke koje participiraju u kantonalnoj Skupštini, a pojedinačni iznosi za stranke ovise o broju zastupnika, kao i zastupljenosti žena u skupštinskim klupama.

Fena

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o