Iz Autoškole TOPIĆ poručuju da neće poskupljivati cijene obuke

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Kako se na nekim portalima pojavila informacija da će od 01.04.2022. godine cijena obuke s pratećim troškovima iznositi 1.200,00 KM. Povodom navedenoga, tražili smo informacije od Josipa Topić, vlasnika Autoškole TOPIĆ Jajce, koja svoje usluge pruža u Bugojnu, Gornjem/Vakufu- Uskoplje i Donjem Vakufu.

Dobili smo informacije da će cijena obuke s pratećim troškovima od 01.04.2022 godine iznositi 1.200,00 KM. Da li će to doista biti tako?

Što se tiče navedene cijene, ovdje je potrebno raščlaniti, što je cijena obuke a što su ostali troškovi, ili kako Vi kažete „PRATEĆI TROŠKOVI“

Trenutno je na izboru autoškola, koju cijenu će formirati, ali želim da pojasnim budućim kandidatima da u cijenu obuke se ne računa sljedeće: -liječničko uvjerenje, košta oko 50,00 KM plaća se Domovima Zdravlja, – cijena nastave prve pomoći, košta 82,00 KM plaća se Crvenom križu, – cijena ispita testova i prve pomoći , košta 80,00 KM i cijena ispita iz upravljanja vozilom košta 70,00 KM plaća se Ministarstvu obrazovanja SBK.

To znači ukupan iznos od ostali troškova je 282,00 KM , ako to oduzmemo od navedeni 1200,00 KM, onda cijena buke B. kategorije koštala bi 918,00 KM.

Ako smo dobro razumjeli, cijena obuke B.kategorije bi bila 918,00 KM, a ostali trškovi 282,00 KM.

Da upravo tako.

Tko je predložio te cijene, na osnovu čega.?

Prema onome što smo mogli pročitati na portalima, da je to predloženo od strane autoškola i Udruženja autoškola u SBK na sastanku koji je bio u Bugojnu. Mi smo bili pozvani na sastanak, ali nismo sudjelovali, a nismo ni članica udruženja autoškola nije nam poznato čak da udruženje i postoji, ali to je druga priča.

Poznati ste kao najpovoljnija autoškola i kako mi je poznato s najboljim mogućnostima plaćanja, a u prethodnom odgovoru rekli ste da niste bili na sastanku autoškola. Da li vi podržavate te cijene.

Od strane određenih vlasnika autoškola imao sam razgovore o zajedničkom formiranju cijena, u tim razgovorima sam ponudio jedan model zajedničke cijene i kontrole naplate od nadležnih institucija, kako to nije bilo prihvaćeno, nije bilo potrebe da sudjelujemo u istome.

Niste odgovorili na pitanje, Da li Vi podržavate ove cijene?

Smatramo da je prijedlog cijena nerealan, mi i dalje radimo po svojim cijenama i nećemo sudjelovati ni u kakvom zajedničkom formiranju cijena, nećemo povećavati cijene obuke, naš je cilj da imamo najnižu cijenu obuke i da kandidati mogu plaćati u pet, šest mjeseci odnosno u ratama. Cilj je da jasno kažem da mi cijene nećemo povećavati. – kazao je za bugojno-danas.info Josip Topić

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/