IX Bugojansko lutkarsko bijenale, četvrti dan

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

IX Bugojansko lutkarsko bijenale se polako približava kraju. Već smo došli do četvrtog dana festivala. U 11:00 sati smo uživali, zajedno sa djecom iz osnovnih škola, u predstavi revijalnog karaktera „PUSTOLOVINE VESELOG LUTKA NEŠUTKA“, UG „Scena“ / Gradsko pozorište Živinice, reditelja Zlatka Jugovića. Predstava se održala u Maloj sali KSC-a. Predstava govori o Lutku Nešutku koji u svojim lutanjima stigne svugdje. On prelazi iz pustolovine u drugu i iz bajke u bajku.

Nakon ove predstave publika je imala priliku pogledati predzadnju takmičarsku predstavu „LJEPOTICU I ZVIJER“, Pozorište lutaka Mostar, čije je reditelj Todor Valov. Predstava se održala u punoj Pozorišnoj dvorani. „LJEPOTICA I ZVIJER“ je rađena po, svima već poznatoj bajci, koju je napisala Madame de Villenuve, a govori o preobražavajućoj ljubavi koja mijenja život ne samo onih koji vole, nego i onih kojima je potrebna ljubav. Publika se oduševila ovom predstavom koja daje jasnu poruku da je prava ljepota u čovjeku, odnosno u duši čovjeka.

Okrugli sto je uobičajno održan u 17:00 u Maloj Sali KSC-a. Na okruglom stolu predstava „LJEPOTICA I ZVIJER“ je dobila sve pohvale, a posebno se istaknulo da sama bajka „Ljepotica i zvijer“ je već svima dobro poznata i mnogo puta dramski prerađena, te da nosi univerzalnu vrijednost.

U 19:30 publika je mogla ponovo uživati u „PUSTOLOVINAMA VESELOG LUTKA NEŠUTKA“, ali ovaj put na Gradskom trgu u Bugojnu.

Sutra nas očekuje posljedni dan IX Bugojanskog lutkarskog bijenala, te posljedna takmičarska predstava „BAJKA O RIBARU I RIBICI“. Osim takmičarske predstave očekuju nas i posljedna revijalna predstava „ZAPADNA NIGDILIJA“, te dvije prezentacije radionica, na koje su išli učesnici i gosti koji su vrijedno radili svakog dana Bijenala. Na ovogodišnjem Bijenalu nas prvi put očekuje Promocija zbornika tekstova koji su imali scensko čitanje na Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH i na Bugojanskom lutkarskom bijenalu.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/