ISPOVIJEST KRADLJIVCA AUTOMOBILA U BIH: Ukrademo “Golf” za minutu, a “Passat” za 90 sekundi

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

“Golf IV ukrade se za 50 sekundi, golf V za oko dvije minute, pasat za 60 do 90 sekundi. Pod uslovom da imaju fabrički alarm”, započinje svoju ispovijest Zeničanin Sanel Karahmet (38), jedan od zatvorenika u Kazneno – popravnom zatvoru (KPZZT) Zenica.

Karahmet je osuđen za organizovani kriminal, tačnije za krađu motornih putničkih vozila. Osuđen je na devet godina zatvora, piše Start magazin BiH.

“Osuđen sam za krađu 50 automobila u nekih godinu i po dana. Dobijali smo od hiljadu do dvije i po hiljade eura po autu. Krali smo širom BiH, pretežno Volkswagenov program automobila. Krađom smo zarađivali i to nam se obilo o glavu”, dodaje Karahmet. Neka vozila su, kako navodi, završavala na autootpadima, drugima su falsifikovani dokumenti i odvezeni su preko granice.

U lov su kradljivci automobila kretali u malim timovima, u vozilima koja nisu bila regularna, a onda putovali od grada do grada, od sela do sela, i tražili plijen. Krali su isključivo noću.

Bez alata nema ni “zanata”

“Imali smo poseban alat, dekodere manje od kutije cigareta. Bravu otvorimo fizički, uđemo u vozilo, izbijemo unutrašnju bravu u koju ide ključ, a onda damo kontakt šrafcigerom. U servis-džek uključimo dekoder koji poništi postojeće kodove i ubacimo kod koji omogućava startovanje automobila. Nakon toga damo kontakt šrafcigerom i gotovo” pojašnjava Karahmet, koji je po profesiji mehaničar.

“Kod nekih dodatnih zaštitnih mehanizama sam znao podići haubu, raskopčam komande, ubacim u treću i vozim. Inače sam po profesiji mehaničar. Kojekakvi prekidači i prepreke koje se postavljaju vas mogu malo usporiti, ali u suštini ne postoji apsolutna zaštita. Sve se može neutralisati”, dodaje Karahmet

(Hayat/Atv/Foto:Ilustracija)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/