Ispovijest Bugojanca nakon što je prebolovao Covid, nije sve tako crno

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Naš sugrađanin (ime poznato redakciji, srednjih godina) odlučio se obratiti javnosti i ispričati svoje iskustvo sa virusom Covid-19 koji nam je svima postao svakodnevnica kako preko medija tako i preko naših bližih pa i samih nas.

“Cijelo vrijeme sam se nadao da mene neće zakačiti i da to nije onako kako se čita u medijima tj. da nije onako kako se predstavlja. Masku sam nosio samo gdje sam morao, u bankama i slično sve dok nije došla srijeda 03.03.2021. Na svu sreću prošao sam sa blažim simptomima a kako je mojih 14 dana prošlo, pročitajte u nastavku.

Taj dan sam osjetio neobičnu bol u očima, kad pogledam u stranu ili bilo gdje osim pravo, osjetim neko zatezanje u očima i neobičnu, iritirajuću bol koja smeta.

Misleći da će proći i da je trenutno, ne sluteći da je prvi simptom korone, sljedeći dan u četvrtak navečer osjetim umor i nemoć uz povišenu temperaturu. Zadnji put sam imao temperaturu prije 20 godina dok sam još bio dječak. Mjerio sam i pokušavao sniziti sirćetom i paracetamolima ali bezuspješno, kad je dosegla do 38.6 otišao sam u Hitnu službu potražiti pomoć. Ljubazni tehničar je pitao imam li simptome jer sam već sumnjao da sam pozitivan, kazao sam da je prisutna samo bol u očima i temperatura. Dobio sam injekciju voltaren nakon čega mi se temperatura normalizovala u roku sat vremena. Prije nego sam otišao iz hitne, dežurnu doktor mi je kazao ukoliko se temperatura vrati da se ujutro dođem testirati.

Na svu sreću temperature nije bilo ali je bol u očima još bila prisutna, pomislio sam da nije korona čim nema temperature pa sam se odlučio izolovati kući par dana kako bih sačekao da li će se pojaviti još neki simptom a u međuvremenu sam počeo sa jačanjem imuniteta kroz vitamine C, D, cink, voće, čajeve i dosta tečnosti. Bol u očima nije prestala ni u subotu niti u nedjelju. U nedjelju sam se odlučio testirati i nažalost, test je bio pozitivan.

Doktor koji me vodio mi je kazao da odmah ujutro dođem hitno snimiti pluća. Već me panika počela hvatati iako nisam imao nikakav više simptom osim bola u očima koji nije prolazio. U ponedjeljak sam uradio snimak pluća i otišao doktoru da pogleda sliku. Kada je otvorio sliku na monitoru sam kao laik mogao vidjeti kao dimnu zavjestu preko lijevog donjeg krila pluća. Doktor je šutio dok je gledao i kazao “nije alarmantno ali ovo moramo zaustaviti da se ne nastavi širiti”, zabrinuto sam pitao doktora da li je uhvatio pluća, kazao mi je “jeste donje lijevo krilo malo više i malo desnog plućnog krila”. U tom momentu su mi se u glavi vrtile silne slike i naslovi koje sam čitao preko interneta o oboljelima od Covid-19 misleći da ću morati u bolnicu i da me čeka težak oporavak ili čak najgori scenario jer kako pišu mediji lakše su prolazili oni koji su izgubili miris i okus nego oni kojima je uhvatilo pluća, ali to u ovom slučaju nije bilo tako.

Doktor mi je propisao 2 antibiotika (neću ih navoditi jer nije za svakog Covid pacijenta ista dijagnoza pa samim tim ni antibiotici) i naredio striktno mirovanje uz uzimanje puno tečnosti i vitamina kao i aspirin protect protiv grušanja krvi. U srijedu ponovo snimanje pluća i kod doktora.

Taj ponedjeljak mi je bio jako dug i depresivan, samo sam čekao kada će mi se javiti sljedeći simptom ili kada ću početi kašljati što bi me dodatno opteretilo psihički. Počeo sam pomalo iskašljavati šlajm kad god bi osjetio da mi nešto smeta dok dišem bez naglog naprezanja, nisam bio siguran da li ima veze sa plućima ili zbog pripravaka koje sam počeo uzimati.

Pio sam sve prirodno što sam imao u tom momentu i što sam dobio pored antibiotika i vitamina C 1000 mg, D 5000 jedinica i cinka. Neki kažu da je i magnezijum dobar, a ga nisam uzimao. Sirup od borovih iglica, pripravak od meda, đumbira i masla, pekmez od jabuke, kozje mlijeko, pekmez od kruške i puno voća. Gledao sam da sve konzumiram u najmanjem razmaku od 30 minuta kako bi organizam bolje prihvatio i jačao. Isto sam i u utorak radio, dok sam imao problem sa dijarejom jer nisam nakon prve doze antibiotika uzimao probiotik koji čuva crijevnu floru koja se naruši kada uzimati antibiotik u većini slučajeva pa se izazove dijareja. Nakon drugog uzimanja antibiotika 2 sata nakon toga sam popio probiotik i tako svaki put pa je organizam odmah prihvatio i dijareja je stala, tako da vam preporučujem da nakon što uzmete antibiotik nakon 2 sata popijete i 1 probiotik da zaštitite vaša crijeva. Taj utorak mi je prestala bol u očima što me je ohrabrilo nakon 7 dana dosadnog bola kad bi pogledaj u stranu bol se javi.

Došla je srijeda 10.3.2021. 8 dana nakon prvog simptoma i ponovni snimak pluća. Nestrpljivo sam čekao, kad je doktor pogledao sliku pluća i rekao “skoro se povuklo, ostalo je još malo”. Na snimku pluća je vidio samo malo zahvaćenog i rekao u sljedeću srijedu, tj. danas, uraditi nalaze, CRP i D-dimmer i ponovo kod mene. Kazao mi je da nastavim iskašljavati i da će to biti to.

Prolazio je dan za danom, novi simptomi se nisu javljali a prestao sam iskašljavati, disanje je bilo normalno. Uzimao sam pripravke kao od početka.

Došao je i današnji dan, srijeda 17.03.2021. retestirao sam se i uradio nalaze. Test je bio negativan a svi nalazi u granicama normalnih vrijednosti, CRP 1,7 a gornja granica je do 5 (CRP je protein u krvi čovjeka koji reaguje rastom u slučaju da organizam ima prisutan upalni proces, a D-dimmer mi je bio 117 dok je gornja granica 500, (povišen D-dimer znači da je u tijelu povećana pojava formiranja i razlaganja krvnih ugrušaka), meni su te dva nalaza, prema doktorovim riječima, super.

Nakon svega provedenog i 14 dana razmišljanja šta će biti i kako, najbitnije je ne paničariti i na vrijeme se javiti doktoru. Nije isto početi jačati imunitet prije nego se zarazite Covidom, ili treći dan nakon prvih simptoma ili ne daj Bože 7 dana nakon simptoma, jer ukoliko okasnite veća je šansa da se razvije teža klinička slika. Ničiji organizam nije isti ali sve više je naučnih dokaza da su sa blažim simptomima prolazili oni koji su imali jači imunitet prije nego su se zarazili i oni koji su se javili odmah nakon prvog simptoma ljekaru bez da su pokušavali kući skidati temperaturu na svoju ruku jer skoro godinu ipo dana je iza nas kako se u svijetu priča o ovoj pandemiji pa su doktori stekli iskustvo u liječenju koliko toliko u odnosu na prije godinu dana. Sužen je broj antibiotika koji pomažu u liječenju ovog opakog virusa.

Moja topla preporuka svima jeste da vam ne bude mrsko kupiti voća, povrća, čak i koje ne jedete često, pogotovo sočno voće kao što je narandža, ananas, od povrća bijeli luk igra odličnu ulogu u jačanju imuniteta jer ima pH vrijednost 13,2 dok se pH koronavirusa kreće od 5,5 do 8,5. Banane imaju 9,9 pH vrijednost, ananas 12,7, narandža 9,2, mandarina 8,5 itd.

Ne paničite, mala je smrtnost od ovog virusa samo je pitanje da li ćete proći sa lakšim ili težim simptomima, do vas je, jačajte imunitet na vrijeme i čuvajte sebe i svoje najmilije. Izolacija obavezna po saznanju da ste pozitivni. Maska i distanca, čuvajte se na način na koji mislite da je najbolji. Nadam se da će imunizacija vakcinama što prije krenuti u BiH u velikom broju i da će ovo sve biti iza nas vrlo brzo.”

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/