Ideja o osnivanju modernog informatičkog centra za mlade u D. Vakufu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.livnobus.com/

Konkretna ideja je kreiranje Makerspace prostora gdje se učenicima pruža pristup savremenoj tehnološkoj opremi kao i znanjima iz oblasti nauke, tehnologije i biznisa. Predstavnici iz Bosnia and Herzegovina Futures Foundations (Fondacija Budućnosti u Bosni i Hercegovini), koncem mjeseca decembra posjetit će našu Općinu u cilju/planu odrzavanja Futures Networks, događaj kojeg organizuje BH Futures Foundation (Fondacija bosanske budućnosti) u cilju povezivanja mladih sa profesionalcima iz cijele države, koji ujedno poziva mlade ljude na dijalog i akciju u cilju rješavanja problema u lokalnoj zajednici, upotrebom tehnologije.  

Drugi cilj posjete je pregovora otvoranja Futures Makerspace, prostora u kojem će srednjoškolci i mlađi đaci iz D. Vakufa i područja općine imati priliku implementirati vlastite ideje koristeći savremenu opremu. Futures Makerspace bi trebao biti opremljen računarima, 3D printerima, elektronskim razvojnim pločama, dronovima i raznim alatima koje će moći koristiti mladi ljudi s jednim uvjetom: da uče i pomažu lokalnu zajednicu.

“Uskoro učekujemo posjetu predstavnika navedene Fondacije našoj Općini, nakon čega bi trebali imati više informacija. Općina D. Vakuf i općinski načelnik Huso Sušić apsolutno izražava podršku ovakvim projektima, koji imaju za cilj jačanje naše lokalne zajednice. Iskreno se nadamo da će centar zaživiti u što kraćem roku.  

Od srca se zahvaljujemo Fondaciji BH Futures, na čelu sa prof. Dr. Čustovićem što su izabrali našu zajednicu za implementaciju ovakvog projekta i našoj Vakufljanki Dr. Almasi Hadžiahmetović-Bass, čija je incijativa bila da ovakav projekat bude implementiran u njenom i našem D. Vakufu” ističe Predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf Naser Rujanac.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bingotuzla.ba/odvazneihrabrekatalog/ https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/