I u oktobru zabilježen značajan broj napuštanja Bugojna

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/ https://www.facebook.com/livnobus/

Nakon što smo prethodni mjesec objavili podatak za septembar tekuće godine da su sa biroa Bugojno odjavljene 72 osobe, 57 njih zbog neurednog javljanja i 15 zbog zvaničnog preseljenja u drugu Općinu ili državu.

Za oktobar ove godine podaci su nešto blaži prema podacima Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona pa je tako po osnovu neurednog javljanja na biro Bugojno “skinuto” 36 osoba nakon što ih je biro Bugojno upozorio da dođu i obrazlože razlog nejavljanja, ni tada se nisu javili pa postoji velika mogućnost da su odselili na područje izvan Bugojna u drugi grad ili državu ne mareći za Biro Bugojno. 9 osoba se odjavilo sa Biroa Bugojno regularnim putem došavši i kazavši da sele na područje druge Općine i da se žele odjaviti sa Biroa Bugojno. Dakle, ukupan broj iznosi 45 osoba koje su “skinute” sa biroa od kojih je velika većina otišla iz Bugojna. Ovaj broj je najveći u Srednjobosanskom kantonu od svih Općina, u Donjem Vakufu su 44 osobe “skinute” sa Biroa prema istim kriterijima.

Nadamo se da se neće ovaj trend nastaviti koji je očigledan kada pogledamo krug prijatelja oko sebe koji svakodnevno odlaze u Njemačku ili Austriju za boljim uslovima za rad te boljim standardom života.

Razmislite vi koji živite u Bugojnu i pokušajte prebrojati koliko je vaših prijatelja i poznanika napustilo Bugojno u zadnje 3 godine, iznenadit ćete se.

Bugojno-danas.info

https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/