Humanost i mnogo više: Šida Kalbić je naša majka i sestra, naš životni spasilac!

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Mediji u našoj zemlji ali i cjelokupnom regionu ne tako davno objavili su priču o bugojanskom udruženju žena koje nosi ime Đerđef. Ovo udruženje dugi niz godina bavi se skupljanjem pomoći za one kojima je to potrebno. Hiljade i hiljade akcija su iza ovog udruženja, a  osnivač ovog udruženja jeste predsjednica Šida Kalbić. Kalbić, po mnogima sinonim humanosti u našoj zemlji, poznata je kao veliki borac u životu, danas idol brojnih koji su zahvaljujući upravo njoj i njenim vrijednim i neumornim  članovima dobili priliku za novi životni put. Za sve njih ona više nije ni Šida Kalbić ali ni predsjednica Đerđefa, već kako vole reći  njihova majka, sestra i njihov spasilac.

–          Došla sam na ideju da napravim udruženje gdje će naše žene imati priliku da pokažu ljepotu i umijeće. Pošto je poslije rata nestalo folklore, naših radova, kulture ja sam odlučila da ponovo počnemo sa izradom naše tradicionalne nošnje iz Srednjobosanskog kantona. Vjerujte da se to isplatilo. Hvala Bogu imam 1.470 aktivnih radnica, članica koje plaćaju samo članarinu da nam pomognu bez da rade sa nama. Imam i one žene koje rade, šiju, ispričala je Kalbić u nedavnom intervju za Anadoly Agency koji su u potpunosti prenijeli mediji u regionu, ali i drugim zemljama Evrope.

Nedavno je iz Općinskog suda Bugojno u Udruženje Đerđef stigla i tužba u kojoj je pisalo da ovo udruženje ukoliko ne plati  izvjesni dug mora iseliti iz svojih prostorija, što zapravo znači i gašenje ovog udruženja.  Da gašenje  udruženja, ili bolje rečeno velike  institucije koja godinama unosi sreću i radost u domove hiljade i hiljade bolesnih. Kada je došao papir iz Suda, Kalbić je  bila je u šoku, nije mogla pronaći riječi, kratko je za naš portala kazala.

–          Ja pare od bolesnih nedam za nikakve tužbe, nikakve sudove, to su pare koje idu za njihovo liječenje,  te tako jasno pokazala o kakvom se zapravo humanisti radi.

Nedugo zatim na humanitarnom koncertu koji je održan za spas Udruženja Đerđef, Kalbić je “prekršila” sva pravila i vjerovali ili ne, na licu mjesta donirala novac za tri mlade osobe za koje traju akcije Udruženja Đerđef. Otišla je i mnogo dalje, sav novac zarađen od prodaje torte na samom koncertu donirala je djevojčici Sajri Poljo iz Zenice.

Da, dobro ste pročitali, na koncertu koji je odlučivao o sudbini udruženja, predsjednica nije razmišljala o tome, valjda navika pomaganja onima kojima je to potrebno bila je jača od svega. Aferim!

Koncert  za spas Đerđefa  oborio je sve rekorde, mladi i stari kojima je Đerđef pomogao i kojima i danas pomaže  nisu mogli naći riječi kako da se zahvale. Jedan od njih kratko je izustio: Šido majko, Allah te nagradio…

Jedan od onih koji je dio Đerđefa jeste Selmir Basara, Bugojanac koji boluje od leukemije, a na liječenje je otišao zahvaljujući upravo Đerđefu i humanim ljudima. Vjerovali ili ne, Basara se uoči koncerta javio predsjednici Kalbić i kazao: Uzmi moj novac sa računa i plati šta treba,  nedamo Đerđef nikome!

Predsjednica Kalbić prošle godine dobila je brojna priznanja za svoja djela, a jedno od tih jeste i za humanistkinju godine u našoj zemlji, što dovoljno govori o kakvoj se zapravo cijenjenoj ličnosti radi.

Stara narodna izreka kaže: “Ko spasi jedan život, kao da je spasio cijeli svijet”. Naš, bugojanski i bosanskohercegovački  Đerđef spasio je hiljade života, oni su ponoš našeg grada!

Đerđef 2

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o