Hiljade građana nakon dženaze napuštaju Potočare: Ostaju tuga i tišina

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Hiljade građana napušta Memorijalni centar Potočari gdje je danas klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 50 žrtava srebreničkog genocida.

Dolina bijelih nišana ostaje bez žubora ljudskih glasova, a na vječni počinak je ispraćeno 50 žrtava od kojih je najmlađa imala samo 16 godina.

Klanjanju dženaze i ukopu prethodilo je obraćanje zvanica tokom komemoracije u bivšoj fabrici akomulatora, potom odavanje počasti i polaganje cvijeća žrtvama genocida.

Ovogodišnjem obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi koji su nakon komemorativnog i vjerskog programa počeli napuštati kompleks Memorijalnog centra Potočari.

Posebnu emociju izazvala je izvedba poeme “Srebrenički inferno” potomaka ubijenih Srebreničana. Djeca su ove godine, po prvi put, izvela ovu poemu kojom su, simbolično i kroz stihove, dozivali svoje ubijene nene, dede, amidže, rođake…

Do sada je u Potočarima ukopana 6.671 žrtva genocida, odnosno posmrtni ostaci koji su pronađeni u brojnim masovnim grobnicama.

Neki od njih su konačno dočekali trenutak da njihovi ubijeni članovi konačno pronađu smiraj, dok drugima ostaje nada kako će se posmrtni ostaci pronaći u periodu koji je pred nama.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o