Hercegovački lobi predvodi listu: Ko su vlasnici hiljada kladionica u FBiH

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Šaroliko društvo koje predvodi hercegovački lobi je dio kolača dao i partnerima sjeverno od Ivan Sedla u Vitezu, Sarajevu i Tuzli

Dok jedan dio stanovništva u FBiH vjeruje da se za uplatu u kladionici od nekoliko maraka može osvojiti bogatstvo, postoji i drugi manji dio građana koji znaju da milion manjih uplata znači milionski profit. Ova manja grupa je ujedno i vlasnik desetina kladionica, a čini je šaroliko društvo koje predvodi hercegovački lobi koji je manji dio kolača nevoljno dao i partnerima sjeverno od Ivan Sedla.

Hercegovački lobi

Mostarac Dinko Dika Slezak je među prvima u BiH razgranao mrežu kladionica. Bio je vlasnik kladionice Derby Bet Shop, ali je zbog neplaćenih poreza i milionskog duga ova firma u stečaju. Slezak je svojevremeno bio jedan od najbogatijih Hercegovaca.

Druga kladioničarska firma iz Mostara je Millennium koju su osnovali Dragan Čolić i Petar Miličević. Poreska uprava FBiH je tokom 2012. zapečatila niz kladionica Millenniuma zbog duga od 2 miliona KM, ali ova firma i dalje neometano radi jer dugove otplaćuje na osnovu ugovora o produženom roku plaćanja.

01

U hercegovačkom gradiću Čitluku je sjedište kladionica Premier Sport. Ime osnivača kompanije je Anela Korać, ali je pravi vlasnik Renato Korać. Ova kladionica, kako saznajemo, trenutno najbolje posluje i tokom 2015. su renovirali većinu svojih objekata i uložili novac u modernizaciju opreme.

Da srednja Bosna ne zaostane mnogo za Hercegovinom u kladioničarskom poslu pobrinuli su se stanovnici Viteza. U ovom gradiću je sjedište tri kladionice i to Bet-live, Petice Plus i Hattricka. Prve dvije je osnovalo deset osoba, ali najveći udjel posjeduju Ivan Gudelj, Slavko Gudelj i Miroslav Duno. Svaka sličnost navedenih Gudelja sa vlasnikom FIS-a je slučajna jer Pero Gudelj nije aktivan u kladioničarskom poslu. Vlasnik Hattricka je Dražen Kepić.Susjedni gradić Posušje se može pohvaliti sa kladionicom Formula čiji je osnivač Veljko Bašić, dok su u Širokom Brijegu “tri asa Williamsa“ osnovali kladionicu Williams. U službenim dokumentima Williams pak ima četiri osnivača i to Jure Kvesića, Jakova Pinjuha, Željka Knezovića i Mirjana Brkića.

02

Susjedni Novi Travnik je sjedište kladionice Sport Plus koju je osnovalo deset osoba, a najveći pojedinačni vlasnik je Mario Janković. On je svojevremeno bio suvlasnik kladionica Bet Live i Petica Plus, ali se razišao sa ostalim dioničarima i od poslovnica koje su mu pripale osnovao Sport Plus.

Hapšenja SIPA-e

Glavni grad BiH Sarajevo je sjedište Lutrije BiH koja također posluje u kladioničarskom sektoru, ali uredno izmiruje svoje obaveze. U istom gradu je sjedište i kladionice Maxbet koju vodi Alen Čengić koji je franšizu brenda Maxbet otkupio za područje FBiH od srbijanske firme Dan Plus International. On je ujedno i vlasnik restorana Park prinčeva, a u akciji SIPA-e je uhapšen 8. oktobra prošle godine i sumnjiči se za organizovani kriminal i navođenje na prostituciju.

U Tuzli je sjedište kladionice Remi koju su osnovali Stipo Pervan i Eduard Dilber. Kako saznajemo, Eduard se u slobodno vrijeme bavi i poljoprivredom i uzgojem stoke.

U Visokom je Šimo Drmač registrovao kladionicu BH Play, a najnovija kladionica u BiH je Zmajevi koju su u Zenici osnovali Dragi Hrvić, Nermin Brkić, Adis Fuško, Pavle Alvir i Ekrem Hotić.

Evidentno je da kladionice uspješno odolijevaju testu vremena, i da će i u budućnosti biti jedna od najprofitabilnijih biznisa. Ono na čemu bh. vlasti trebaju aktivnije raditi jeste naplata desetina miliona maraka poreskih dugovanja.

(A. Perčo/Faktor.ba/Foto: K. Softić)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/