Hasan Ajkunić: Zločin u Vrbanji je planiran zbog toga što smo mi Bošnjaci

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/

U bugojanskom naselju Vrbanja danas je održana završnica višednevne manifestacije “Šehidima dova, živima opomena”. Time je obilježena 26. godišnjica stradanja 45 civila tog, te susjednih naselja Vrpeć i Crniče.

Centralno obilježavanje 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Vrbanje održano je u nedjelju, 28. jula, kada je ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Ispred spomen-obilježja u Vrbanji uslijedilo je obraćanje zvaničnika, predstavnika kantonalne, federalne i državne vlasti, te načelnika Bugojna, a nakon toga učenja Fatihe i polaganja cvijeće.

Pored svih tih zločina, nije se javila mržnja u Bošnjaku, nije se javila želja za osvetom, javila se želja za pravdom. Danas ovdje u Vrbanji nema mržnje, nema želje za osvetom, ali ima želja i potreba za pravdom. Mrvica te pravde bi bila da zločinci odgovaraju za ono što su počinili“, istakla je između ostalog potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Borba za pravdu, nema odustajanja. Istina, težak je put do pravde, ali treba doći do pravične presude i osude onih koji su činili zlodjela širom BiH, pa i ovdje u Vrbanji“, kazao je Premijer SBK Tahir Lendo.

Tražimo samo pravdu i istinu da se zločinci privedu, da zločinci odgovaraju za ono što su uradili. Nemojte zaboraviti i ovaj zločin u Vrbanji je planiran. Planiran je da se napravi samo zbog toga što smo mi Bošnjaci. Vjerovali smo puno ljudima, komšijama i drugim ljudima. Moram kritički kazati ne pravimo mi ovo okupljanje samo zbog pojedinaca, vjerskih službenika i političara, pravimo okupljanje zbog naše djece i budućih generacija. Ako mi ne budemo govorili upitno je ko će govoriti“, rekao je između ostalog načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

Organizirana je i protestna šetnja do mjesne džamije u Vrbanji, gdje je prigodan vaz nakon podne-namaza održao izaslanik muftije travničkog Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Manifestacija je okončana obilaskom šehitluka na mjesnom mezarju, gdje su proučene dova i Fatiha šehidima.

Program je vodio bugojanski glavni imam Kemal ef. Tokmić.

Bugojno-danas.info

https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/