Hasan Ajkunić: Vjerujem akobogda da ćemo u Bugojnu dobiti državni fakultet, pokrenuli smo inicijativu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Danas su podjeljeni ugovori za 317 studenata sa područja Bugojna. Radosna vijest je za studente sa privatnih fakulteta, njih 36, koji ove godine nisu dobili stipendije, danas je rečeno kako dođu i potpišu ugovore za 5 stipendija. Dio zasluga pripada i portalu Bugojno Danas jer smo medijski vršili pritisak na općinske vlasti kako nije uredu da svi ove godine dobiju stipendije koji su ispunjavali uslove konkursa osim studenata sa privatnih fakulteta jer su isti studenti i prethodnih godina dobijali stipendije.

Načelnik Hasan Ajkunić je u svome obraćanju otkrio i obećao mnoge stvari:

“Jedna smo od vodećih općina koje imaju najveći broj studenata upisanih iako nemamo svog fakulteta na lokalnom nivou. Vjerujem akobogda da ćemo i to postignuti, da ćemo u narednom periodu dobiti i mi svoj državni fakultet na području lokalne zajednice. Mi smo pokrenuli inicijativu da u narednom periodu dođe ovdje državni fakultet na područje lokalne zajednice. Danas ćemo potpisati 317 ugovora. Studenti sa privatnih fakulteta također imaju troškove. Odlučili smo da i ovih 36 studenata koji studiraju na privatnim fakultetima potpišu ugovore za 5 stipendija. Pozivam 36 studenata da dođu i potpišu ugovor, a naredne godine ćemo vidjeti šta ćemo za onih drugih 5 stipendija. Sljedeće godine će startna osnova biti 300 stipendija, sa 250 stipendija povećat ćemo na 300. Želimo i ovo pravilo da donesemo, student, dijete, koje upiše prvu godinu i završio je prvu godinu, uradićemo u pravilniku da to dijete ispunjava uvjete i da bude odmah dobitnik stipendije. Vjerujem akobogda da ćemo u povezivanju sa kantonom dobiti još više stipendija. Oko 468 studenata Bugojna dobija stipendije računajući i kantonalne stipendije, hastor, privrednike itd.”

Načelnik Ajkunić je također obećao da će prva stipendija biti od 20.11.2017. do 25.11.2017., i vjeruje da će studenti dobiti dvije stipendije u ovoj godini.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/