Hasan Ajkunić preuzeo 4. mandat za načelnika Bugojna

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Centralna izborna komisija BiH uručila je, u zgradi Parlamenta BiH, uvjerenja o dodjeli mandata načelnicima općina i gradonačelnicima gradova izabranim na lokalnim izborima, koji su održani u našoj zemlji 2. oktobra ove godine.

Preuzimanjem certifikata od strane CIK-a BiH novi načelnici i gradonačelnici stekli su uslove da stupe na dužnost. Oni su dali izjavu o prihvatanju mandata, kako bi što prije bili stvoreni uslovi za konstituisanje lokalnih vijeća.

Inače, na proteklim lokalnim izborima, održanim u 130 općina i 10 gradova u BiH, te Brčko distriktu, izabrana su 3.093 nosioca mandata, od kojih su 2.251 ili 81,50 odsto muškarci, a 842 ili 18, 50 odsto su žene. Građani su na proteklim izborima izabrali 130 načelnika općina, te gradonačelnike10 gradova u BiH. Među izabranim načelnicima je i šest žena, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

CIK BiH je potvrdio rezultate lokalnih izbora za: 73 općinska vijeća, 57 skupština općina, 130 načelnika, četiri gradska vijeća, šest skupština gradova, 10 gradonačelnika i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Kada je riječ o Srednjobosanskom kantonu u 12 općina za funkciju načelnika, ispred političkih subjekata ili kao nezavisni kandidati, nadmetala su se 32 kandidata. Jedina sredina u kojoj je bio samo jedan kandidat za čelnu poziciju u općini je Kreševo. Po dva kandidata imali su: Jajce, Kiseljak, Vitez i Dobretići. Između tri kandidata građani su načelnika birali u: Gornjem Vakufu/Uskoplju, Donjem Vakufu, Novom Travniku, Fojnici i Busovači. U dvije sredine, Bugojnu i Travniku, građani su načelnika birali između 4 od strane CIK-a potvrđena kandidata.

Po okončanju izbora birači su u čak 9 općina Srednjobosanskog kantona ponovo povjerenje ukazali načelnicima koji su tu funkciju obavljali u ranijem periodu. Naime, načelničke mandate ponovo je osvojilo 7 zajedničkih kandidata Koalicije SDA/SBB, a to su: u Gornjem Vakufu/Uskoplju Sead Čaušević, u Donjem Vakufu Huso Sušić, u Jajcu Edin Hozan, u Novom Travniku Refik Lendo, u Fojnici Sabahudin Klisura, u Busovači Asim Mekić i u Travniku Admir Hadžiemrić. Povjerenje građana za poziciju načelnika ponovo su dobili i nezavisni kandidat Hasan Ajkunić u Bugojnu, te Mladen Mišurić –Ramljak u Kiseljaku, kandidat Koalicijer HDZ BiH i HSS Stjepana radića.

Nove načelnike imat će Vitez, Kreševo i Dobretići. U Vitezu je povjerenje građana dobio Tomislav Bošnjak-Matić, zajednički kandidat Koalicije HDZ BiH, HDZ 1990 i HSS Stjepana Radića. U Kreševu jedini kandidat za načelnika bio je Renato Pejak, ispred HDZ-a BiH , dok je u Dobretićima ova funkcija pripala kandidatu HSS Stjepana Radića Ivi Čakariću.

Nakon preuzimanja certifikata očekuje se da će se u narednim danima, u sredinama gdje su izabrani novi načelnici, biti obavljena primopredaja dužnosti između novoizabranog i dosadašnjeg načelnika.

Također, uskoro će biti održane i konstituirajuće sjednice općinskih vijeća i skupština općina na kojoj će biti potvrđeni mandati novoizabranim vijećnicima i odbornicima, te izabrana nova rukovodstva općinskih vijeća i skupština općina.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/