Hasan Ajkunić: Majka porodilja i koja je na birou i koja radi je majka

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Općina Bugojno je među prvima je u SBK uvela jednokratne porodiljne naknade. Pokušaj je to, kaže načelnik Hasan Ajkunić, da lokalna zajednica, u čijoj to nije nadležnosti, pomogne koliko može.

Najbolje rješennje bi bilo, kaže Ajkunić, da svi nivoi vlasti naprave jedan zajednički fond za majke porodilje.

Ako želimo poticati rađanje, kaže načelnik Bugojna, moramo se ugledati na zemlje koje su to uradile prije nas.

Već godinama se porodiljama, majkama u FBiH obećava veća novčana podrška. I sve završava samo na obećanjima. Godine prolaze, budžeti se usvajaju, ali novca nikada nema dovoljno. Tako je bilo i ove godine kada je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvajao budžet od 2,65 milijardi KM.

Stav Vlade FBiH je bio da ne prihvati amandmane za naknadu porodiljama, kako bi se što prije usvojio zakon o zaštiti porodice s djecom, koji godinama skuplja prašinu u ladicama Parlamenta FBiH. I dok porodilje, majke i buduće majke slušaju razna obećanja da će konačno sve biti jednake u FBiH, obećavaju im se i zakoni, godine prolaze, djeca rastu, a porodice se snalaze kako umiju i znaju. Do nekih novih obećanja, budžeta i naknada.

tntporta.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o