Hasan Ajkunić: Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

SVIM BUGOJANKAMA I BUGOJANCIMA ČESTITAM 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE.

Poštovani sugrađani,

25. novembra 1943. godine, prije tačno 73 godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslovenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Tada je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih njenih stanovnika.

Opravdanost principa ZAVNOBIHA je naročito vidljiva danas kad neki još uvijek žele interese samo svog naroda staviti ispred interesa Države.

Takvima mi možemo poručiti da je Bosna i Hercegovina nadživjela u svojoj hiljadugodišnjoj historiji mnoge generacije pa će zasigurno i ovu, a sve zahvaljujući činjenici da je Ona uvijek imala mnogo više patriota koji su branili njenu državotvornost nego onih koji su oživljavanjem nekih velikodržavnih nacionalističkih projekata pokušavali da je unište.

Najbolji pokazatelj toga je i period 1992 – 1995. godina kada su mnoge patriote utkali svoje živote u temelje današnje Bosne i Hercegovine, kao jedne funkcionalne, moderne, demokratske i evropske države, države ravnopravnih naroda i građana kakvom je Ona i bila kroz svoju bogatu dugogodišnju historiju.

Neka ovaj Dan bude naša obaveza da se sjetimo svih onih koji su kroz njenu historiju dali svoje živote za njenu državotvornost.

Uz mnogo lične i porodične sreće neka nam je svima sretan praznik – 25. NOVEMBAR – DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE.

OPĆINSKI NAČELNIK
Hasan Ajkunić, prof.

zastava

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/