Haotično u Briselu: Bale sijena i logorske vatre po ulicama

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Belgijski fameri po treći put su blokirali svoj glavni grad. Oko 300 traktora iz cijele zemlje okupilo se u Briselu na poziv više sindikata i udruženja poljoprivrednika, kako bi još jednom ukazali na svoj težak položaj.

Belgijski, ali i evropski farmeri, traže dodatnu pomoć kako bi se izborili s krizom u industriji – prije svega ukidanje predugih i komplikovanih administrativnih procedura, bune se zbog Zakona o obnovi prirode i traže da se smanji obavezni procenat njiva predviđenih za pošumljavanje, pravednu ispaltu i ukidanje trgovinskih sporazuma koje kažu da su nefer jer ugrožavaju evropsku poljoproivredu.

Oni su u Brisel stigli tokom noći između ponedjeljka i utorka i uputili se ka glavnim lokacijama – Trgu Luksemburg ispred Evropskog parlamenta i ulici De la Lua u kojoj se nalaze Evropska komisija i Evropsko vijeće. Donijeli su bale sa slamom koje su pobacali po ulici, upalili su logorske vatre iz kojih kulja gust dim, čuju se udari petarde, vatromet, sirene, muzika….

Svi putevi i tuneli koji vode ka Evopskoj komisiji i centru Brisela iz tog kraja grada su zatvoreni za saobraćaj, dok je javni prevoz u tom dijelu grada tokom protesta pbustavljen ili preusmjeren.

Evropski fameri već su protestovali u Brisleu 1 i 26 februara i izdejstvovali brojne olakšice za industrioju, od vraćanja subvencija za dizel gorivo do smanjenja površina neophodnih za pošumljavanje. Na tim protestima došlo je i do nasilja i oštećenja javne imovine, pa je više ljudi završilo pred sudom za prekršaje. Nekolicina će morati da se odazive na poziv sudije u krivičnom postupku zbog napada na policiju.

n1

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/