Grlić Radman: Nakon Schmidta je položaj Hrvata u BiH mnogo bolji, još samo izmijeniti Predsjedništvo

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U Zagrebu je danas održana sjednica šireg predsjedništva HDZ-a, nakon koje se ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman obratio novinarima te iskoristio priliku i komentarisao trenutnu političku sliku u Bosni i Hercegovini.

Naime, Grlić Radman kaže da je položaj hrvatskog naroda u BiH mnogo je bolji otkako je visoki predstavnik Christian Schmidt drugog oktobra 2022. godine deblokirao formiranje vlasti u toj zemlji.

Dodaje kako je to rezultiralo da se u kratkom roku formira vlada na državnoj i federalnoj razini.

“Položaj hrvatskog naroda od tada puno je bolji, premijerka je Hrvatica, Hrvati su zastupljeni na svim razinama i jedino što još treba promijeniti je član Predsjedništva BiH koji ne reflektira međunarodno pravo i Dejtonski sporazum jer nije izabran glasovima Hrvata”, kazao je Radman dan prije zajedničke sjednice hrvatske i bosanskohercegovačke vlade, prve nakon šest godina.

Grlić Radman očekuje da se na sutrašnjoj sjednici razgovara o svim temama u zajedničkom interesu i da se za ona pitanja koja se ovog trenutka ne mogu riješiti utvrdi dinamika rješavanja.

Promjena izbornog zakona sutra neće biti tema jer je to unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine, a ovo je bilateralan sastanak.

“Dakle, sve ono što nam je u zajedničkom interesu, prometna infastruktura, granični prijelazi, ekologija, jačanje privrede, priznavanje diploma, kultura, znanost”, kazao je šef hrvatske diplomacije.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/