Gornji Vakuf: Nema novca za RTG, a ima za povećanje plate načelniku usred pandemije

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

U jeku pandemije načelnik Gornjeg Vakufa-Uskoplja povećao platu 10% sebi i općinskoj administraciji o tome smo pisali u aprilu ove godine, presedan novi u Gornjem Vakufu Uskoplju, o čemu se radi u nastavku pročitajte saopštenje MENADŽMENTA I RADNIKA DOMA ZDRAVLJA GORNJI VAKUF – USKOPLJE

Nakon izjava koje je načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje gosp.Sead Čaušević javno iznio a koje se tiču navodnog nezakonitog nabavljanja rendgen aparata za potrebe Doma zdravlja i građana naše općine dajemo sljedeći odgovor:

J.U. Dom zdravlja je jedina ustanova u Federaciji BiH u kojoj je u funkciji bio RTG aparat koji je donacija vlade Japana iz 1998.godine.Već nekoliko godina RTG aparat je bio izložen stalnim kvarovima zbog svoje dotrajalosti.Ovlašteni serviseri su još prije dvije godine upozoravali da se RTG aparat ne može više održavati jer za njega ne postoje rezervni dijelovi.

Dana 05.05.2020.godine direktor Doma zdravlja donosi Odluku o pokretanju postupka javne nabavke RTG aparata a sve zbog jako složene epidemiološke situacije. O svemu navedenom je obavješteno nadležno ministarstvo zdravstva SBK i načelnik općine Sead Čaušević koji je nakon toga javno na sjednici općinskog vijeća obećao podršku sa 1/3 sredstava za nabavku RTG aparata.

Nakon što je RTG aparatat i nabavljen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama odmah je obaviješten načelnik općine i to pismenim putem kako bi pomogao u finansiranju ovoga aparata koji je koštao 204.750,00 KM.

Od kraja mjeseca Maja pa do kraja Jula ove godine,načelniku su upućena četiri(4) pisma u kojima su tražena finansijska sredstva za RTG uređaj kako bi se isti isplatio dobavljaču. Nažalost načelnik općine se nije udostojio da odgovori niti na ijedno pismo.Nakon što je direktor Doma zdravlja zatražio prijem i razgovor kod načelnika te nakon što se načelnik odobrovoljio da ga pozove na razgovor nakon 20 dana od traženja razgovora, na kratkom razgovoru je načelnik kategorički odgovorio da neće dati ni marke za RTG uređaj jer navodno nema novaca u budžetu.

Ovakvo bezobzirno ponašanje prema Domu zdravlja izazvalo je ogorčenje i radnika i pacijenata jer je opće poznata činjenica da je načelnik trošio budžetska sredstva na projekte koji u trenutku pandemije COVID-19 nemaju nikakvo opravdanje.Čak šta više načelnik kao predsjednik kriznog štaba na nivou općine se potpuno povlaći iz svih aktivnosti i u posljednja dva mjeseca nije zakazao niti jedan sastanak kriznog štaba.Ovakvim neodgovornim ponašanjem načelnika općine sve aktivnosti vezane za pandemiju COVOD-19 prelile su se na Dom zdravlja. Iako je u posljednjih mjesec dana eskalirala sutuacija na području općine, načelnik nije pokazao nikakvu brigu i interesovanje za nastalu situaciju, čak i kada su njegovi radnici općine stavljeni u izolaciju zbog COVID-19, nije niti jednom nazvao u Dom zdravlja i pitao za radnike ili za nastalu situaciju.

Da bi još više kritizirao rad menadžmenta i radnika Doma zdravlja isti na javnom mjestu izjavljuje kako je prijeko potrebni RTG aparat nabavljen „nezakonito“. Ovakva izjava je duboko povrijedila menadžment i radnike Doma zdravlja pa mu „otvaramo“ oči i poručujemo da je RTG aparat u situaciji pandemije COVID-19 osnovni medicinski uređaj za utvrđivanje kliničke slike pacijenata.

Gospodine načelniče, RTG aparat je nabavljen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, aparat je nabavljen jer je potreban građanima koje vi predstavljate. Ako vam je krivo što je nabavljen RTG aparat to javno recite svojim građanima. Ako iz straha od „nekog“ ne smijete dati budžetski novac za svoje građane i to im javno recite. Recite svojim građanima da je vama važniji lovački dom u Jelićima,sportska igrališta i drugi projekti koji u ovakvoj situaciji nemaju nikakvo opravdanje. Po svemu sudeći vama su važnije i nečije „kokoške“ za koje odmah isplatite naknadu nego životi vaših sugrađana.

Vi ste načelniče javno izjavili da je direktor Doma zdravlja pokušao „na prevaru“ da vas testira na COVID-19 kako bi vas lažno proglasio „pozitivnim“ a sve da vi nebi mogli da učestvujete u borbi za načelničku poziciju.Javno ste izjavili da vam je direktor Doma zdravlja dana 09.08.2020.godine poslao kući „astronaute“ da vas bez razloga testiraju. Ovim putem vas obavještavamo da je na prijedlog ordinirajućeg doktora HES služba trebala po službenoj dužnosti da vam uzme bris radi testiranja na COVID-19 iz razloga što ste bili bolesni od 06.08.2020. i što ste imali simptome koji upućuju na sumnju na COVID-19.

Podsjećamo vas da u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti,član 3 zakona, morate dozvoliti prikupljanje potrebnih nalaza i primjenu ostalih mjera za zaštitu od zaraznih bolesti.Za spriječavanje provođenja ovih mjera predviđena je novčana kazna do 2.000,00 KM. Kako biste se tek ponašali da vam je kojim slučajem napisana prekršajna prijava za povredu člana 3. navedenog zakona.Kakvu vi to poruku ostavljate građanima?

Jučer nam se dogodio verbalni napad od strane sina jednog pozitivnog pacijenta na COVID-19 koji je HES službi izjavio da „hoće da ga proglase pozitivnim kao što ste to pokušali i načelniku uraditi“.

Menadžment i radnici Doma zdravlja vas pozivaju da prestanete širiti opasne neistine o radu Doma zdravlja, da se pozabavite jako složenom situacijom na području općine za šta vas građani i plaćaju, a vi ste i predsjednik kriznog štaba naše općine. Samo da vas podsjetimo na ozbiljnost situacije kada je samo u jednom danu (20.08.2020.g) na području naše općine bilo 12 pozitivnih slučajeva na COVID-19 što je alarmantno i zabrinjavajuće.

Još jednom vas molimo da ukoliko niste spremni da nam pomognete da obavljamo naš posao, nemojte nam ni odmagati svojim nekorektnim izjavama i postupcima. Menadžment i radnici Doma zdravlja imaju puno svoga posla i nemaju vremena za politička nadmudrivanja.

Nama su naši pacijenti i građani jedino kompetentni da nam daju i kritike i pohvale i mi se brinemo o njima i nemamo vremena za politički motivisane izjave.

MENADŽMENT I RADNICI DOMA ZDRAVLJA GORNJI VAKUF – USKOPLJE

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o