Glavni imam u Bugojnu organizovao tradicionalni bajramski prijem

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Tradicionalni bajramski prijem za predstavnike javnog, političkog i vjerskog života organizovao je danas glavni imam u Bugojnu Vehid ef. Arnaut.

Između ostalog, on je poručio da „u ovo vrijeme međusobnog udaljavanja, ljudi trebaju učiniti korak više na zbližavanju, zajedničkom povezivanju i druženju“.

-To i jeste jedna od osnovnih poruka Kurban-bajrama i prazničnih svečanosti koje organizujemo. I ovo je jedna od takvih prilika i ja vam se zahvaljujem što ste svojim dolaskom uljepšali ovaj dan – naglasio je.

Predsjednik Medžlisa IZ Bugojno Haris Mujić je s prisutnima na prijemu podijelio dvije, kako je rekao, veoma značajne informacije.

-Bošnjaci, muslimani, svake godine oko 60 miliona KM ulože u kurbane, a 15 miliona KM daju svojih sredstava za hadž. Za mene su to velike cifre i drago mi je što mi Bošnjaci, muslimani, ovdje na evropskom tlu imamo sredstva, spremnost i želju da trošimo novac u ime Allaha dž.š. – kazao je.

Naglasio je da se na području bugojanskog Medžlisa u posljednjih 4-5 godina realizuje projekt podjele oko pedeset kurbana najugroženijim porodicama, odnosno članovima Islamske zajednice u našoj općini.

U ime katoličke zajednice, čestitku svim muslimanima a posebno građanima Bugojna koji proslavljaju Kurban-bajram, uputio je bugojanski župnik fra Zoran Tadić.

-Muslimanima koji su bili na svetom hadžu i svima vama neka Bog usliši molitve i žrtve koje ste ovih dana upućivali. Također, cijelom svijetu želim mir i dobro. A mir i dobro je franjevački pozdrav, koji vam od srca šaljem – kazao je bugojanski župnik.

Sa skupa su odaslane poruke zajedništva i suživota, te ukazano na vrijednosti koje donosi jedan od najvećih blagdana u islamskoj vjeri i tradiciji.

RTV Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/